MS: Copiii cu malformații cardiace congenitale vor fi operați doar în România! Nou acord cu italienii

Nou nascut
Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a semnat un nou acord cu partenerii italieni care prevede că de acum încolo copiii născuți cu malformații cardiace vor fi operați doar în România, și nu vor mai fi transferați în străinătate. Acest nou acord vine în prelungirea celui existent din 2013, în baza căruia specialiști italieni operau aici copii, iar medici români mergeau la spitalizare în Italia. 

Copiii care se nasc cu malformații cardiace vor fi operați în România, fără a fi necesar transferul lor în unități sanitare din alte țări, ca urmare a Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România, a anunțat MS. 

Noul acord prelungește și extinde colaborarea

Prof. univ dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România, în cadrul unei întâlniri cu repezentantii părții italiene, coordonatorii și personalul medical din unitățile sanitare implicate din Romania, care a avut loc astăzi, 25 ianuarie 2022, la Ministerul Sănătății.

Programul de cooperare, care a început în anul 2013 și se încheie în 31 iulie 2022, are două componente, una în care echipe de medici italieni și români operează copiii cu malformații congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România și cealaltă de pregatire profesională în Italia a personalului medical din țara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

1.462 de copii operați din 2013 încoace

Intervențiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” și în centrele din Iași, Cluj Napoca și Timișoara.

Din anul 2013 și până în prezent, au fost realizate un număr de 1.462 intervenții în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor și a unui număr de 140 de profesioniști din domeniul Sănătății.

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății a multumit părții italiene pentru sprijin și a felicitat echipele de profesioniști români pentru munca depusă. De asemenea, a subliniat necesitatea sustenabilității acestui program, care trebuie să ducă până în anul 2025 la constituirea unor echipe complete de specialiști români care să poată efectua toate tipurile de intervenții chirurgicale cardiace necesare copiilor din țara noastră.

La rândul lor, specialiștii italieni au subliniat importanța acordului încheiat cu Ministerul Sănătății și au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training si asistență tehnică si pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialiști.

În țara noastră, aproximativ 2.500-3.000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel