Motivul pentru care fracturile de bazin nu pot fi tratate la spitalele mici. Ovidiu Alexa: Sângerează. Amenință viața pacientului

motivul pentru care unele afectiuni nu pot fi tratate la spitalele micimotivul pentru care fracturile de bazin nu pot fi tratate la spitalele mici- FOTO: Freepik@stefamerpik
EXCLUSIV
Motivul pentru care fracturile de bazin nu pot fi tratate la spitalele mici și de ce pacienții sunt trimiși spre marile centre universitare. 

Motivul pentru care fracturile de bazin nu pot fi tratate la spitalele mici. Cum sunt împărțite spitalele și de ce se solicită intervenția elicopterelor. Prof dr. Ovidiu Alexa, medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" Iași, prof. la Univesitatea de Medicină și Farmacie lași, a vorbit despre aceste lucruri la Academia de Sănătate de la DC Medical.

Fracturile bazinului operate în câteva centre

Fracturile bazinului sunt operate doar în câteva centre din țară. Prof. dr. Ovidiu Alexa medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" și acad. prof. dr. Irinel Popescu, au explicat motivele care stau la baza acestei organizări spitalicești. 

”Noi am început tratamentul chirurgical modern al fracturilor bazinului foarte târziu, în anul 2010. Avem 13 ani de experiență. Am reușit să adunăm un număr mare de cazuri, peste 250 de cazuri operate pentru că am acoperit un teritoriu vast, adică toate județele din Moldova. În țară, sunt doar câteva centre care concentrează tratamentul acestor fracturi, Timișoara sau București.

În rest, tratamentul se face, dar nu în cazul celor mai dificile fracturi”, a explicat prof dr. Ovidiu Alexa, medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" Iași, prof. la Univesitatea de Medicină și Farmacie lași, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Vezi și: Picăturile nazale, efect asupra creierului. Cum te ajută să te recuperezi după un accident vascular

”Aș vrea să fac câteva considerații legate de organizarea sistemului de sănătate. Cel mai utilizat mod, în momentul de față, pleacă de la ideea acestor centre terțiare, aceste centre de referință, centre înalt specializate. Argumentele care stau la baza unui astfel de concept se bazează pe ce numim medicina bazată pe dovezi care arată foarte clar că cu cât volumul de operații este mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune.

Pe de altă parte, unele tipuri de intervenții au nevoie și de dotări speciale și nu numai în sala de operație, ci și în ceea ce privește îngrijirea post-operatorie, etc.

S-a născut ideea acestor centre terțiare, astfel încât în centrele primare cele mai apropiate de locul unde s-a produs un traumatism vor da îngrijirile, resuscitarea, dar pentru rezolvarea definitivă a pacienților, îi vor trimite către centrele terțiare. Nu știu în ce măsură acest concept se va menține în viitor”, a spus  acad. prof. dr. Irinel Popescu, moderatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL. 

Centrele terțiare, singura opțiune viabilă

”Aceasta este în viitor, singura soluție, și anume a centrelor terțiare. Și în străinătate aceste level one center de traumatologie preiau aceste cazuri de fracturi de pe o arie foarte largă, le aduc cu elicopterul la spital și sunt tratate într-un anumit loc. Ar fi vorba de dotare, dar asta se poate rezolva cu bani.

Problema este că aceste fracturi au o curbă de învățare destul de lentă. Am analizat cum a fost curba de învățare. Primii 15-20 de pacienți nu spun că nu au ieșit foarte bine, dar am selectat fracturile mai ușoare pentru început, apoi din imperfecțiunile reducerii am observat post-operator aceste operații se clasifică după gradul de imperfecțiune al reducerii, adică după cât de bine sunt alăturate oasele după forma inițială.

Vezi și: Yoga, recomandată supraviețuitorilor de cancer. Reduce inflamațiile cronice și oboseala. Ce alte beneficii mai are practicarea de yoga

Tipul 1 se cheamă că a fost o reducere absolut excepțională

Tipul 2 a fost o reducere imperfectă

Tipul 3 a fost o reducere de slabă calitate.

Am observat că în primele 15-20 de cazuri au fost relativ frecvente tipurile 2. Abia ulterior, pe măsură ce am făcut cursuri, am chemat alți chirurgi și ne-au asistat din străinătate, am obținut niște rezultate cu care să ne putem mândri. Ceea ce trebuie să stăpânească aceste centre, este intervenția de primă urgență care se numără în zeci de minute. 

Fracturile de bazin sângerează și amenință viața pacientului. Când o fractură de bazin sângerează nu ai timp să o transporți într-un centru secundar. Nu ai o oră, două la dispoziție. Vorbim de minute. 

De aceea insistăm cu pregătirea acestor centre primare de a face ceea ce e de făcut în primele minute, fapt care salvează viața. Ulterior, stabilizat hemodinamic pacientul, acesta poate aștepta și două-trei zile.

Meșajul are o particularitate în ortopedie. Acesta se face pe un inel pelvin, pe un bazin stabil, ca atunci când introduci niște meșe și crești presiunea și echilibrezi hemodinamic pacientul. 

Când bazinul este fracturat, meșajul nu poate fi făcut pentru că bazinul se deschide pe măsură ce se introduc meșele. Atunci, este colaborarea de echipă între chirurg și ortoped, în care chirurgul trebuie să stabilizeze bazinul măcar cu un fixator extern pentru ca acesta să nu se mai deschidă și abia apoi se face meșajul. Meșajul făcut înainte de fixare poate fi mai rău”, a mai spus prof dr. Ovidiu Alexa, medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" Iași, prof. la Univesitatea de Medicină și Farmacie lași.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel