Molecula care topește grăsimea. Medic: Soluția la pandemia de obezitate

molecula care topeste grasimea. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitch
La nivel mondial, aproape 40% dintre adulți sunt supraponderali și 13% suferă de obezitate.

Obezitatea este un factor de risc pentru multe afecțiuni medicale, iar mulți dintre oameni reușesc cu greu să scadă în greutate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea s-a triplat, la nivel mondial, din 1975. Obezitatea și supraponderabilitatea sunt mai răspândite în țările foarte dezvoltate, dar ultimele cifre arată o creștere rapidă și în țările cu venituri mici și medii.

De altfel, peste 40% dintre adulții din SUA și 28% din rândul britanicilor sunt obezi, în timp ce supraponderali sunt 73% de americani și aproape 63% dintre britanici.

Ce variante de scădere în greutate există

Persoanele care suferă de obezitate și își doresc să scadă în greutate au câteva variante prin care să poată reduce din masa corporală.

- Schimbarea alimentației, prin reducerea alimentelor procesate și adoptarea unei diete bogate în fructe și legume

- Creșterea activității fizice

- Tratament medicamentos pentru pierderea în greutate

- Intervenția chirurgicală bariatrică, cum ar fi banda gastrică sau bypass-ul gastric

- Tratamente hormonale.

Toate acestea pot fi de ajutor, însă pentru mulți acest proces poate fi greu de urmat, dar mai ales de menținut, în cazul în care se reușește scăderea în greutate.

Oamenii de știință de la Universitatea din Bonn (Germania) au o veste bună pentru cei are vor să slăbească, dar care nu pot. Aceștia au identificat o moleculă care poate ajuta la arderea grăsimilor - celula adipoasă brună, notează Medical News Today.

Rezultatul studiului a fost publicat, la începutul acestei luni, în revista Nature, și ar putea indica un nou tratament pentru obezitate.

Chirurgia obezității, benefică și pentru scăderea riscului de cancer

 Cum funcționează celula adipoasă brună

Oamenii, precum și majoritatea celorlalte mamifere, au două tipuri de celule adipoase sau țesut adipos. Celulele adipoase albe stochează energie; celulele adipoase brune ard această energie pentru a produce căldură.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care mediul înconjurător este rece - ceea ce, în cazul încălzirii centrale, rareori este cazul pentru majoritatea oamenilor - aceste celule adipoase brune nu sunt necesare.

Oamenii moderni au o dietă mai bogată în energie și se deplasează mai puțin decât strămoșii noștri, ceea ce înseamnă că nu ne folosim cu adevărat celulele adipoase brune și acumulăm celule adipoase albe, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Celulele de grăsime brună abundente care mențin căldura nou-născuților încetează treptat să mai funcționeze și mor.

”Se știe de mult timp că celulele adipoase brune sunt pline de mitocondrii, care sunt o sursă de energie și căldură. Celulele de grăsime brună sunt cele mai abundente la sugari și scad odată cu vârsta”, a explicat dr. Mir Ali, chirurg bariatric, pentru MNT.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate severă în întreaga lume continuă să crească. De aceea, oamenii de știință, precum autorul studiului, Dr. Alexander Pfeifer, de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea din Bonn, ”caută substanțe care să stimuleze grăsimea brună și astfel să crească arderea grăsimilor”.

Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi

Molecula cea puternică

În cadrul unui studiu celular, cercetătorii au descoperit că celulele adipoase brune care au fost supuse la stres au secretat cantități mari de inozină, o purină naturală. Inozina a activat apoi alte celule adipoase brune pentru a începe să ardă energie și, de asemenea, a transformat unele celule adipoase albe în celule adipoase brune.

Ei au investigat apoi efectul inozinei la șoareci. Șoarecii care au fost injectați cu inozină au avut un consum de oxigen semnificativ mai mare decât cei care nu au fost injectați, ceea ce indică o utilizare mai mare a energiei. Șoarecii au dezvoltat, de asemenea, mai multe celule de grăsime brună.

În plus, șoarecii tratați cu inozină în timp ce urmau o dietă bogată în grăsimi au pierdut în greutate în comparație cu cei de control, în ciuda unui aport alimentar identic.

Cercetătorii consideră că această observație poate indica o potențială valoare terapeutică a inozinei ca tratament pentru obezitate.

”Acest studiu este un pas mare spre găsirea unei modalități de stimulare a celulelor adipoase brune; întrebările care rămân sunt: cât de practic și de eficient este acest lucru pentru a fi aplicat la oameni și cât de multă greutate ar pierde cineva cu acest tip de tratament?”, mai spune dr. Ali.

Cu toate acestea, dr. Pfeifer avertizează că este puțin probabil ca doar o pastilă să fie ”soluția la pandemia de obezitate galopantă din lume”.

Vezi și: Obiceiul alimentar care te scapă de ficatul gras. Medic: A îmbunătățit și controlul diabetului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel