Caracterizate de lipsa unui...
Diabetul de tip 1 este o boală autoimună relativ frecventă care provoacă boli substanțiale pe tot parcursul vieții și o povară economică semnificativă. Incidența sa este în creștere la nivel mondial și nu se cunosc intervenții care să poată fi utilizate pentru prevenirea bolii. Deficiența de vitamina D a fost asociat cu diabetul de tip 1 în studiile observaționale, dar lipseau dovezile unui efect cauzal din studiile controlate randomizate.
În noul studiu, publicat în 25 februarie (link direct studiu) în revista open-access PLOS Medicine, de dr Despoina Manousaki de la CHU Sainte Justine și Universitatea din Montreal, Canada și echipa ei, cercetătorii au folosit un design de randomizare Mendelian pentru a testa dacă scăderea genetică a nivelului de vitamina D crește riscul de diabet de tip 1.
Randomizarea Mendeliană este o metodă de utilizare a variației măsurate în genele legate de boală pentru a examina efectul cauzal al unei expuneri asupra unei boli. Studiul de randomizare Mendelian cu două eșantioane a implicat un studiu de asociere la nivelul genomului vitaminei D (GWAS), incluzând 443.734 de europeni, și un GWAS de diabet zaharat de tip 1, care a inclus 9.358 cazuri și 15.705 persoane în grupul de control.
Citește și: Deficiența de vitamina D, de ce apare. Factori de risc și cauze
Rezultatele nu susțin un efect mare al nivelului de vitamina D asupra riscului de diabet de tip 1. Cu toate acestea, pot exista efecte mai mici, iar rezultatele ar putea să nu fie aplicabile populațiilor non-europene.
Constatările sugerează că asocierile epidemiologice anterioare dintre vitamina D și diabetul de tip 1 s-ar putea datora unor factori de confuzie, precum latitudinea și expunerea la lumina soarelui a persoanelor analizate.
Potrivit dr. Manousaki: „Descoperirile noastre nu susțin un efect mare al nivelului de vitamina D asupra diabetului de tip 1, dar pot exista efecte mai mici pe care nu le-am putea detecta. Până vom avea dovezi concludente, nu putem recomanda suplimentele cu vitamina D ca strategie de prevenire a diabetului de tip 1 la persoanele cu risc, de exemplu frați sau descendenți ai persoanelor cu diabet de tip 1”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...