Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii au observat îmbunătățiri "semnificative" în privința tensiunii arteriale și a nivelurilor de activitate fizică la persoanele care au folosit acest lucru pentru a-și optimiza rutina de mers pe jos.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de accident vascular cerebral crește, iar unele cercetări indică faptul că incidența accidentului vascular cerebral se dublează o dată la fiecare deceniu după vârsta de 45 de ani. Gestionarea acestui risc înseamnă să vizați factori precum tensiunea arterială, glicemia, colesterolul și greutatea pentru a menține inima într-o stare sănătoasă, dar pe măsură ce îmbătrânim, menținerea acestor măsuri poate fi dificilă.
Una dintre cele mai bune modalități de a menține sănătatea inimii este exercițiul regulat, care poate veni cu dureri și obstacole pe măsură ce îmbătrânim. Totuși, o formă de mișcare accesibilă la orice vârstă este mersul pe jos - iar acum, cercetări noi sugerează că optimizarea rutinei de mers pe jos într-un anumit mod ar putea ajuta să fie deosebit de eficientă în gestionarea acestor factori de risc variabili pentru accident vascular cerebral.
Vezi și: Scădere semnificativă a testelor Papanicolau. Femeile din zonele rurale, cele mai afectate
O revizuire sistematică și o meta-analiză publicată în iunie 2024 în BMC Geriatrics a analizat opt studii cu 1,546 de participanți cu vârste între 60 și 85 de ani. Studiile au examinat rezultatele programelor de mers pe jos bazate pe pedometru pentru persoanele în vârstă, măsurând cum utilizarea unui pedometru sau a unui dispozitiv purtabil similar poate afecta nivelul lor de activitate și, implicit, sănătatea inimii lor.
Studiile analizate de cercetători au inclus programe de mers pe jos de două până la trei ori pe săptămână, sesiuni de 40-60 de minute pe parcursul a patru până la 26 de săptămâni.
În aceste exemple, cercetătorii au descoperit că participarea la programele de mers pe jos bazate pe pedometru a condus la îmbunătățiri "semnificative" în nivelurile de activitate fizică și tensiunea arterială sistolică.
Cu toate acestea, nu s-a înregistrat o schimbare semnificativă în tensiunea arterială diastolică, numărul de jos într-o lectură care indică presiunea vaselor de sânge când inima este la odihnă între bătăi.
Cercetătorii au observat, de asemenea, îmbunătățiri în nivelurile de zahăr din sânge și un efect mic asupra trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge pe care corpul tău o utilizează pentru energie, deși nivelurile ridicate pot crește riscul de boală de inimă.
Vezi și: Oxalații din legume, impact asupra sănătății. Pot duce la formarea pietrelor la rinichi
Mișcarea previne AVC-ul - FOTO: Freepik@abdulmoizjaangda
Doar 30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână pot reduce riscul de accident vascular cerebral cu 25%. Exercițiile fizice joacă un rol important în reducerea mai multor factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, inclusiv hipertensiunea, diabetul, colesterolul, depresia și stresul. Prin practicarea regulată a exercițiilor fizice, poți acționa asupra unui număr mare de factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.
Pe lângă menținerea unui stil de viață activ în general, se recomandă să țintim cu toții cel puțin 2½ ore pe săptămână de exerciții fizice moderate până la viguroase, potrivit World Stroke Organization.
Vezi și: Ghid internațional pentru îngrijirea diabeticilor. Ce se schimbă
Mișcarea mai intensă poate reduce riscul unui alt accident vascular cerebral în mai multe moduri diferite, inclusiv:
- Încetinește înfundarea arterelor.
- Menține inima sănătoasă.
- Scade tensiunea arterială.
- Stabilizează nivelul zahărului din sânge.
- Reduce colesterolul din sânge.
- Dacă faci schimbări în dietă, exercițiile fizice pot ajuta și la pierderea în greutate, notează Stroke Association.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...