Și bărbații pot fi "pe stop"? Ce este...
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
Cancerul de pancreas este una dintre cele mai agresive forme de cancer, având un prognostic rezervat în majoritatea cazurilor.
Mircea Diaconu s-a luptat cu această boală, la fel ca fondatorul Apple, Steve Jobs.
Steve Jobs a fost diagnosticat în 2004 cu o formă rară de cancer pancreativ, numit tumoră neuroendocrină. Spre deosebire deforma obișnuită de adenocarcinom pancreatic, această variantă a bolii evoluează mai lent, oferind o speranță mai mare pentru tratament.
Steve Jobs a ales să urmeze tratamente alternative în prima fază, înainte de a recurge la o intervenție chirurgicală.
Decizia de a amâna tratamentul convențional a fost intens dezbătută, mulți specialiști considerând că această amânare i-a redus șansele de supraviețuire.
Cancerul de pancreas afectează pancreasul, un organ vital situat în spatele stomacului, responsabil pentru producerea enzimelor digestive și a hormonilor precum insulina.
Adenocarcinomul pancreatic, cea mai comună formă a bolii, are o rată de supraviețuire extrem de scăzută, mai ales dacă este descoperit în stadii avansate.
Invitat la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar Gastroenterologie, a explicat că diagnosticarea cancerului pancreatic este destul de dificilă.
"Cancerul de pancreas apare prin niște leziuni pe care le putem depista precoce, cum sunt chisturile mucinoase, dar, din nefericire, prezintă aproximativ 10-15% din toate leziunile premaligne pancreatice.
Celalată parte, adică în jur de 90% este reprezentată de leziuni, care în momentul de față nu se pot depista decât la examenul histologic. Poate viitorul este al radiobiomicii și aici mă refer la leziunile de tip panin, adică leziuni intraepiteliale maligne de la care pleacă cancerul pancreatic", ne-a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe.
Simptomele cancerului de pancreas includ:
- durere abdominală care radiază în spate
- pierdere inexplicabilă în greutate
- icter (colorație galbenă a pielii și ochilor)
- oboseală extremă
- greață
- vărsături
Mai mult, în ceea ce privește factorii de risc ai cancerului de pancreas, aceștia includ:
- fumatul
- sedentarismul
- obezitatea
- diabetul de tip 2 diagnosticat după vârsta de 50 de ani.
"Sunt niște condiții cu risc crescut. Pacienții trebuie supravegheați, pentru că ei sunt la risc să dezvolte cancer de pancreas. Fumatul este unul din factorii de risc pentru cancerul de pancreas și nu numai. Pentru pancreatita cronică este un factor cunoscut de risc, chiar și pentru pancreatita acută care survine peste pancreatita cronică.
Sedentarismul, obezitatea, diabetul de tip 2, cu debut tardiv, după 50 de ani. În primii ani de la diagnostic poate să ascundă un cancer de pancreas", ne-a mai spus prof. dr. Cristian Gheorghe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Și bărbații pot fi "pe stop"? Ce este...
Ai observat vreodată cum pielea ta se...
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost...
Dacă ești hipertensiv și urmeazi...
De ce trebuie să faci o ecografie...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Ce transmit cadourile pe care le...