Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Mita din spitale nu a dispărut de tot, a arătat ministrul Sănătății. Totuși, fenomenul s-a diminuat, a arătat ea. Sorina Pintea, a declarat, referindu-se la plăţile informale din spitale, că din rapoartele pe care le are se observă o diminuare a acestui fenomen.
"Citeam undeva un titlu 'ministrul Sănătăţii nu poate rezolva problema' (şpăgii - n.r.). Nu, sigur că nu pot, nu pot singură să rezolv problema, pentru că legislaţie avem, avem şi soluţii pe care spitalele trebuie să le aplice, dar mai avem şi reticenţa unora de a nu rezolva problema. Eu am spus - acest fenomen se va diminua în timp. Deja, din rapoartele pe care noi le avem, se vede o diminuare a acestui fenomen, dar nu va dispărea aşa dintr-o dată. A fost prea încetăţenit în conştiinţa tuturor. Da, există încă acest fenomen în spitale", a afirmat Pintea, la finalul unei dezbateri, organizate la Parlament.
În opinia sa, fenomenul s-a diminuat "de teama sancţiunilor", pentru că veniturile salariale au crescut, datorită faptului că pacienţii au devenit "mai atenţi", dar şi în urma campaniilor media.
"Poate că şi de teama sancţiunilor, dar cred că în primul rând pentru că deja salariile au ajuns la un nivel care, cred eu, mulţumeşte personalul medical, iar pacienţii au devenit mai atenţi. Şi aceste campanii media au rolul lor important", a arătat ministrul.
Sorina Pintea le-a recomandat pacienţilor cărora li se solicită bani să anunţe acest lucru conducerilor unităţilor medicale.
"Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback şi care sunt postate pe site-ul ministerului şi acolo se observă o diminuare a procentului de la o lună la alta de pacienţi nemulţumiţi. Eu, în general, mă uit la chestiunile negative, aşa-zis negative, la cum evoluează sau involuează", a mai spus ea, pentru agerpres.ro.
Întrebată dacă spitalele de urgenţă sunt în "topul mitei", ministrul a răspuns: "În general, da, pentru că în spitalele de urgenţă sunt foarte multe specialităţi, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare faţă de un spital municipal sau orăşenesc, iar numărul de pacienţi care intră în aceste spitale este foarte mare. De aceea în acel clasament categoric întotdeauna vor fi aceste spitale mari".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...