Ministrul Sănătății: Nu înţeleg de ce se poate simţi cineva terorizat când respectă legile

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat miercuri, 17 iulie, că nu înțelege de ce introducerea măsurii "pacienților falși" în spitale a stârnit controverse în rândul unor medici și asistente.

Ministrul Sănătăţii. "Nu înţeleg de ce se poate simţi cineva terorizat când este corect şi respectă legile. Vorbim despre spitalele publice din România, finanţate din fonduri publice. Vorbim despre majorarea salariilor, care ar trebui să ducă la diminuarea acestui fenomen şi la creşterea satisfacţiei pacientului cu privire la calitatea actului medical, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. (...) Nu ne-am transformat într-o poliţie, în niciun caz. Aceste neajunsuri sunt sesizate conducerilor unităţilor sanitare, care trebuie să ia măsurile care se impun. Deci sunt nişte lucruri fireşti, care se întâmplă în toată lumea civilizată şi vă spun foarte sincer nu am înţeles de ce această controversă pe această temă", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, la TVR1, citată de Agerpres.

Oficialul a mai precizat că ideea măsurii nu-i aparține și că aceasta se pune în practică de ani de zile în spitale din Europa.

Ministrul Sănătății, legile ”condiționarea actului medical este o infracțiune”

Pintea a mai declarat că i s-a solicitat în calitate de ministru să rezolve problema plăţilor informale din spitale şi că a cerut sprijinul sindicatelor, care i-au transmis că nu e de competenţa lor. Aceasta a subliniat că în unitățile medicale lucrează şi foarte mulţi specialişti care şi-au pus viaţa în slujba pacienţilor.

"Condiţionarea actului medical nu este normală şi este o infracţiune, dar recunoştinţa pe care unii pacienţi doresc să o arate unor medici este un lucru firesc, care se întâmplă în toată lumea civilizată şi nu condamn astfel de gesturi. Şi eu am făcut acest lucru, am mulţumit, dar condiţionarea actului medical nu este permisă. Nici condiţionarea indirectă, adică mă comport urât, nu fac ceva, aşteptând, pentru că pacientul asta ştie. Pe de altă parte, pacientul trebuie să ştie că salariile în sănătate au ajuns la un nivel decent, deci nu mai este nevoie să completeze veniturile personalului medical", a mai zis ministrul Sănătății.

Demnitarul susține că nu se aștepta ca mărirea salariilor din sistemul medical să producă efecte imediate în sensul renunţării la anumite plăţi informale sau să aducă imediat medicii înapoi în ţară. Însă, adaugă acesta, a trecut mai bine de un an de la aceste majorări şi datele centralizate din chestionarele de satisfacţie arată că pacienţii sunt în continuare nemulţumiţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel