Ministerul Sănătății vrea să modifice modul în care se efectuează REZIDENȚIATUL
16 mai 2020 / 15:02

Medic
Modul în care se efectuează Rezidențiatul urmează să fie modificat, conform unui proiect întocmit de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Iată ce se va schimba: 

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au pregătit un Ordin prin care se modifică câteva lucuri în modul de organizare a pregătirii rezidenților, mai precis cele legate de schimbarea centrului de pregătire, a specialității și a unității angajatoare. Ordinul, care a fost postat aseară pe site-ul Ministerului Sănătății, este pus în transparență decizională și este, în dezbatere publică, cel puțin teoretic, până în 26 iunie 2020, dar posibilele observații și propunerile de modificare a acestuia pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro până în cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului.

Ce modifică de fapt Ordinul 

Motivele acestei modificări este că Ordonanța Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a suferit în cursul anului 2019 o serie de modificări și completări majore prin Legea nr.197/2019 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.74/2029. „Având în vedere cele de mai sus se impune și modificarea și completarea Ordinului comun al ministrului sănătății publice și al ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală", se arată în motivarea proiectului.

Totodată pentru corectarea unor deficiențe constatate în aplicarea actualei forme a ordinului mai sus menționat, Anexa nr.1 a fost completată cu prevederi precum:

- modalitatea de schimbare a centrelor de pregătire pentru rezidenți, precum și criteriile ce stau la baza analizării acestor solicitări. Apoi au fost modificate și criteriile de analiză a cererilor de schimbare a specialității pentru cazuri justificate, cereri care se aprobă, în ordine, pentru următoarele motive:

G Ad:

Criteriile de analiză a cererilor de schimbare a centrelor de pregătire sunt:

a) anul de rezidenţiat ( VI, V,.... I);

b) unic susținător al unui copil minor;

c) soț/soție cu loc de muncă în centrul universitar solicitat;

d) locuinţă în centrul universitar solicitat sau la mai puțin de 100 km;

e) părinţi bolnavi sau alte persoane în întreținere în centrul universitar solicitat

f) cadru didactic în centrul universitar solicitat.

- modalitatea de schimbarea a unității angajatoare pentru rezidenții pe loc;

Art.23 prevede că „Rezidenții pe loc pot schimba, în cadrul aceluiași centru universitar, unitatea sanitară angajatoare, pe baza acordului conducerilor celor două unități sanitare implicate".

- desemnarea de comisii de soluționare a contestațiilor la examenul de medic specialist, medic stomatolog specialist, respectiv farmacist specialist, precum și a incompatibilităților pentru membrii acestor comisii sau a membrilor comisiilor de examinare a candidaților.

Proiectul de Ordin poate fi descărcat de AICI (link direct)

Anexa 1 poate fi descărcată de AICI (link direct)

Ştiri Recomandate

4 zodii din care dau cele mai bune neveste
Ziua Națională a Transplantului
EXCLUSIV
Ziua Națională a Transplantului la Academia de Sănătate
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri