Mihaela Bilic despre cine este "noua sperietoare din viața noastră"

Produsele lactate trebuie incluse în dieta zilnică
Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că a crescut numărul alergiilor și intoleranțelor alimentare printre români.

Mihaela Bilic, medic nutriționist, notează, pe Facebook, că prezentarea alergiilor și intoleranțelor drept o "consecință a faptului că nu știm să mâncăm sănătos" este o greșeală. Numește alergiile și intoleranțele "noua sperietoare din viața noastră".

Acesta susține că în ultima vreme "au apărut o mulțime de "asociații" și "academii" preocupate de educația și starea noastră de bine. În spatele lor se află câteodată medici și de cele mai multe ori persoane pricepute în psihologie, publicitate și comunicare. De curând am primit un astfel de pliant adresat educației populației, dar și a celor din industria hotelieră/turism/restaurante privind riscul de alergii și intoleranțe în alimentația publică. Cum erau prezentate informațiile? După părerea mea alarmist și neclar".

Specialista în nutriție continuă:

"În momentul în care spui că 1 din 10 oameni au alergii, lași senzația că alergia e mai degrabă o normalitate, ceva atât de frecvent încât trebuie luate măsuri de Sănătate publică. Apoi erau prezentați principalii 5 alergeni din România, identificați empiric de respectiva asociație pe baza unui chestionar!?
Pe lângă ușurința cu care sunt lansate astfel de afirmații, se face o confuzie gravă între alergii și intoleranțe. După cunoștințele mele nu există alergii la produsele lactate, ci doar intoleranțe cauzate deficitul de lactază. Alergie la proteinele din lapte au doar unii bebeluși sau copii mici, însă ea dispare definitiv odată cu înaintarea în vârstă. Și glutenul are același mecanism, în cazul lui e vorba fie de boala celiacă (pentru care există diagnostic clar), fie de o intoleranță relativă confirmată prin teste mai mult sau mai puțin exacte
A pune alergia la nuci, alune și proteinele din ou pe același plan cu intoleranta la lactoză și gluten mi se pare o greșeală. La fel cum exagerat mi se pare și avertismentul făcut la adresa celor din alimentația publică în legătură cu seriozitatea acestor alergii".

Medicul nutriționist mai afirmă că "nu de panică au nevoie oamenii, nu de acuzații suplimentare în legătură cu mâncarea, nu așa vom reuși să-i vindecăm, să-i echilibrăm. (...) Alergia sau intoleranta nu e cauza, ci rezultatul unui organism debusolat, pe care nu-l "reparăm" ducându-l din doctor în doctor și din analiză în analiză. Medicina știe mult prea puțin despre cauzele alergiilor, suntem mai degrabă spectatori la reacția inflamatorie dramatică pe care corpul nostru poate să o declanșeze în câteva minute".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel