Mihaela Bilic, carbohidrații sunt vinovați de apariția cariilor. Luna sănătății orale

Dinți de vedetă
În Luna Sănătății Orale, cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic spune că, din păcate, când vine vorba de mâncare, tot ce ne îngrașă ne afectează și dinții, ducând la apariția cariilor; iar principalii vinovați sunt carbohidrații.

„Când vine vorba despre mâncare putem constata cu umor că tot ce are impact negativ asupra siluetei, afectează și sănătatea orală. Cu alte cuvinte respectivele produse nu doar îngrașă, ci ne mai strică și dinții. Care sunt alimentele care ne „sabotează" corpul și zâmbetul? Carbohidrații, bată-i vina, fie că e vorba de zahăr, fructe sau amidon/făinoase", explică dr Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist.

Cura de slăbire, carbohidrații și riscul de carii

Carnea sau peștele la grătar cu salată, se știe, e meniul clasic într-o cură de slăbire. „Și oul este recunoscut că ține bine de foame pentru numai 80 cal. Tot în dietă e de la sine înțeles că trebuie eliminat zahărul și îți iei la revedere de la pâine, orez, paste făinoase sau cartofi. Fructele sunt și ele un desert, așa că mai răruț că-i mai drăguț. Nu zic că e ușor să ții cură de slăbire, dar poate vei găsi un argument în plus și îți va crește motivația dacă odată cu topirea kilogramelor vei scăpa și de riscul de carii. Pentru că, ce să vezi, bacteriilor responsabile de atacul acid asupra dinților le place exact mâncarea care ne îngrașă! Cu o dietă bazată pe proteine, un strop de grăsime și legume din belșug ne recăpătăm și zâmbetul și silueta", continuă medicul.

Pe lângă alimentele ca atare, care trebuie să fie cât mai naturale și mai puțin procesate, și obiceiurile de consum sunt importante atunci când vorbim de sănătatea organismului, la modul general, dar și a dinților, în mod special.

Cum mănânci corect

„Să mănânci încet și să mesteci bine sunt îndemnuri pe care le auzim din copilărie. De ce trebuie să facem asta? Pe lângă faptul că ne vom sătura cu mai puțină mâncare și că digestia va fi mai bună, mestecatul protejează dinții de carii Explicație: saliva are pH alcalin și rol protector asupra smalțului dentar, iar secreția de salivă este stimulată prin mestecat! Dacă tot vorbim de obiceiuri corecte, țineți cont de faptul că ronțăielile sunt dăunătoare atât siluetei, cât și dinților. Nu e suficient că toate produsele de ronțăit conțin carbohidrați și sunt hipercalorice, în plus ele „hrănesc" bacteriile acide din gură și inițiază procesele de eroziune a smalțului dentar. Pentru sănătatea voastră și a dinților voștri vă provoc să vă spălați pe dinți după orice ronțăială, indiferent că e o alună, un covrigel sau o prună! Sper că de lene sau măcar din exasperare să renunțați la ronțăit!", ne provoacă nutriționistul.

Excepția de la regulă

„Un singur aliment face excepție de la paralela noastră siluetă armonioasă - zâmbet sănătos și anume brânza! Aici situația e delicată și complicată, pentru că brânza pe cât e de plină de grăsime și calorii, pe atât e mai eficientă împotriva cariilor! Grăsimea și cazeina din brânză formează un „scut" lipidic care protejează smalțul dentar, iar calciul și fosforul din compoziția ei produc alcalinizarea pH-ului și remineralizare. Și atunci ce facem cu silueta, cum rămâne cu aportul caloric? Există o soluție și pentru asta: mâncăm brânza ca francezii, o porție mică la finalul mesei! Abia atunci, în această postură de „condiment", va fi o „armă anti-carii" fără impact asupra siluetei", continuă Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Chiar dacă alimentele cu fără carbohidrați nu sunt așa de gustoase ca cele cu, medicul nutriționist spune că avantajele sunt mult mai mari.

„În final totul e bine când se termină cu bine, viața săracă în carbohidrați o fi ea mai săracă ca gust, dar eu zic că merită efortul - pentru că împușcați 2 iepuri dintr-o lovitură: o siluetă și un zâmbet de invidiat!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel