Migrene frecvente: alimentul care îți poate ameliora starea

Migrenă, durere de cap
Persoanele care au migrene frecvente ar putea încerca să schimbe alimentația, pentru a reduce frecvența și durata durerilor de cap. Cel puținasta indică rezultatele unui studiu.  

rsoanele care suferă de migrene cronice ar putea avea o ameliorare prin creșterea aportului de acizi grași omega-3 EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) care se găsesc în peștii grași precum somonul, heringul, sardinele, macroul și păstrăvul.

Un studiu clinic din 2021 publicat de BMJ a analizat 182 de persoane care au avut în medie aproximativ 16 zile de durere de cap pe lună, cu crize de peste cinci ore, fiecare.

Participanții au fost repartizați în mod aleatoriu să adopte una dintre cele trei diete:

- Una era bogată în EPA și DHA (1,5 grame total pe zi) din pește și, de asemenea, bogată în acid linoleic (un acid gras omega-6 găsit în uleiurile de porumb și soia și unele nuci și semințe ).

- O altă dietă avea EPA și DHA ridicate și niveluri scăzute de acid linoleic.

- A treia a fost o dietă de control bogată în acid linoleic și săracă în EPA și DHA (doar 150 de miligrame în total pe zi), un raport care reflectă dieta americană medie.

După 16 săptămâni, cei care au consumat diete bogate în EPA și DHA au avut cu 30% până la 40% mai puține zile de durere de cap într-o lună, dar a scăzut în egală măsură și durata crizelor, față de persoanele care au avut un aport mai mic de acești omega-3.

Cercetătorii au adăugat că dietele bogate în EPA și DHA au crescut nivelurile de oxilipină din sânge, un produs secundar al omega-3 care ajută la reducerea durerii și inflamației, potrivit Harvard Medical School.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel