Aceasta este grupa de risc cea mai...
Mierea este unul dintre cele mai controversate alimente din primul an de viață al copiilor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă evitarea mierii de albine până la vârsta de 1 an.
Manualul pentru Nutriție pediatrică al Academiei Americane de Pediatrie (AAP) precizează că: „Sugarii cu vârsta sub 12 luni ar trebui să evite toate sursele de miere.”
Specialiștii le recomandă părinților să aștepte ca bebelușii să împlinească un an pentru a introduce mierea în dieta copiilor. Riscul principal de a introduce mierea prea devreme în alimentația bebelușului este botulismul infantil, iar cei mici cu vârsta sub 6 luni prezintă cel mai mare risc.
Mierea are un potențial alergen foarte ridicat. De aceea, medicii specialiști atrag atenția că mierea poate fi letală pentru bebeluși.
Introducerea prematură a mierii de albine în alimentația bebelușului poate provoca botulism infantil. Boala apare atunci când mierea conține spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care infectează organismul bebelușului și produc neurotoxine periculoase.
Simptomele apar la scurt timp după ingerarea alimentului contaminat. Medicii spun că primele manifestări apar în 12-48 de ore, dar perioada de incubație poate ajunge și la 14-30 de zile și constau în letargie, pierderea tonusului muscular, lipsa poftei de mâncare, dificultate la înghițire/vorbire, deshidratare si gura uscata, constipație, balonare, iritație și amețeală.
Toxina poate provoca paralizia membrelor, trunchiului si a sistemului respirator. De aceea este important ca dacă părinții observă că cei mici au astfel de manifestări după ce au consumat miere, să îi ducă de urgență la camera de gardă. În astfel de cazuri, micuții pot avea nevoie de intubare, internare in spital, care are o medie de 44 de zile și monitorizarea căilor aeriene și a respirației.
Majoritatea copiilor care fac botulism infantile și sunt tratați corespunzător își revin complet în câteva săptămâni sau luni. Potrivit AFFP, rata de mortalitate este de sub 2%.
Vezi si: Impactul alergiilor asupra pielii. Care sunt factorii care declanșează problemele dermatologice
Loredana Ungureanu, medic nutriționist, ne arată care sunt simptomele pe care le poate dezvolta copilul dacă a intrat în contact cu mierea, iar aceasta îi provoacă alergie.
- Apare lipsa poftei de mâncare
- Gura uscată
- Greață, vărsături
- Dificultăți respiratorii
- Privire pierdută, ten palid, pleoape căzute
- Botulismul, deși este o boală rară, este destul de gravă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceasta este grupa de risc cea mai...
Spania se dovedește a fi un model de...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Ingredientul pe care trebuie să-l...
Schimbarea orei poate declanșa o...