Microplasticele, pericol pentru sănătate. A infiltrat oceanele și aerul pe care îl respirăm. Cât de nociv poate fi

microplasticele foto:freepik@adelgraphics13
Microplasticele, pericol pentru sănătate. A infiltrat oceanele și aerul pe care îl respirăm. Cât de nociv poate fi pentru sănătatea umană, dar și pentru mediul înconjurător.

În ultimii ani, a apărut o amenințare tăcută, care pune în pericol mediul înconjurător și sănătatea umană. Microplasticul, particule mici de plastic cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, a infiltrat oceanele noastre, solul și chiar aerul pe care-l respirăm. Cu omniprezența lor, microplasticele au devenit o problemă tot mai mare pentru mediu și sănătatea umană.

Vezi și: De ce avem nevoie de somn. Câte ore trebuie să dormim pe noapte

Dovezi recente indică faptul că oamenii inhalează și ingeră constant microplastice prin fructele de mare contaminate, inclusiv pește și crustacee. În plus, microplasticele au fost găsite în apa de la robinet, apa îmbuteliată și chiar în băuturile consumate frecvent, cum ar fi berea și sarea. De fapt, un nou studiu estimează că un adult consumă aproximativ 2.000 de microplastice pe an prin consumul de sare, conform undp.

Diverse substanțe chimice pot migra din sticlele noastre de apă, din ustensilele de bucătărie și din produsele dermatologice pentru a intra în organismul nostru. Acești compuși sunt legați de probleme grave de sănătate, cum ar fi perturbările hormonale, creșterea în greutate, rezistența la insulină, scăderea sănătății reproductive și cancerul.

Din ce în ce mai des se găsesc bucăți din ce în ce mai mici de plastic. Care este efectul microplasticelor asupra sănătății umane? Ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea noastră - încă este necunoscut și un mister.

Pe baza analizei OMS privind cercetările actuale legate de microplastice, există în prezent dovezi limitate care să sugereze că microplasticele cauzează impacturi semnificative asupra sănătății. Există lacune majore în înțelegerea științifică a impactului microplasticelor, iar ponderea evidențelor actuale este redusă pentru a trage concluzii definitive asupra efectelor adverse. Este necesară o cercetare mai amplă și mai holistică pentru a obține o evaluare mai precisă a expunerii la microplastice și a impactului lor potențial asupra sănătății umane.

Deoarece mai este mult de înțeles în ceea ce privește efectul microplasticelor asupra sănătății umane. Acest lucru ar trebui să includă o gestionare mai bună a plasticului pe tot parcursul ciclului său de viață și reducerea utilizării plasticului, atunci când este posibil, pentru a evolua către o economie a plasticului mai durabilă.

Există un consens copleșitor între toți factorii implicați că plasticul nu are loc în mediu și ar trebui luate măsuri pentru a reduce expunerea la acesta. 

Vezi și: În cât timp slăbești. De ce bărbații slăbesc mai repede decât femeile

Este esențial ca oamenii, organizațiile și guvernele să lucreze împreună pentru a gestiona deșeurile de plastic, pentru a reduce utilizarea plasticului și pentru a trece la un mediu mai durabil și rezistent. Fiecare are un rol de jucat în găsirea soluțiilor pentru a aborda provocările create de microplastice și pentru a proteja sănătatea noastră și a planetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel