Microbiomul intestinal și riscul de obezitate. Relația complexă dintre dietă și microbiom

microbiom intestinal obezitate Foto: Freepik @rorozoa
Studiile asupra microbiomului prezintă influența sa majoră asupra inflamației, bolilor cronice și obezității, deschizând noi perspective clinice.

Studiile privind microbiomul uman scot la iveală modul în care acesta poate influența inflamația, bolile cronice și obezitatea. Aceste descoperiri conduc la aplicații clinice, cum ar fi transplantul de microbiotă fecală (FMT) în tratarea infecției cu Clostridioides difficile (CDI).

Sahil Khanna, profesor de medicină și gastroenterolog la Mayo Clinic, consideră că țintirea compoziției microbiotei intestinale ar putea fi o potențială opțiune de tratament pentru obezitate. Având în vedere prevalența în creștere a tulburărilor metabolice, care se preconizează că vor afecta peste 1 miliard de persoane până în 2030, cercetările privind dezechilibrele microbiotei intestinale ar putea oferi indicii pentru diagnostic și tratament.

Sahil Khanna conduce programul clinic și de cercetare al Mayo Clinic privind FMT pentru CDI și colaborează cu alți cercetători pentru a studia rolul microbiomului intestinal în alte afecțiuni.

Impactul microbiomului intestinal asupra riscului de obezitate

Microbiomul intestinal joacă un rol crucial în digestie și metabolismul energetic, iar studii recente au asociat pierderea diversității microbiomului intestinal cu pandemia de obezitate. Populațiile occidentale sunt mai obeze decât cele estice, ceea ce ridică întrebări cu privire la impactul acestui fapt asupra microbiomului intestinal.

Studiile au arătat că schimbarea dietelor în favoarea modelelor occidentale poate altera microbiomul, promovând potențial înrăutățirea dietelor sau obezitatea. Legătura dintre microbiomul intestinal și obezitate a fost declanșată de evoluțiile recente în tratamentul bolii cronice a rinichilor (Chronic Kidney Disease - CDI) și al terapiei nutriționale funcționale (Functional Nutritional Therapy - FMT), gastroenterologul Colleen Kelly subliniind eficacitatea FMT pentru CDI și analizând relevanța acesteia pentru obezitate.

Axa intestin-encefal

Cercetările indică faptul că axa intestin-encefal joacă un rol semnificativ în obezitate. Microbiota intestinală, care include materialul genetic al microorganismelor, conține reacții imune în interiorul mucoasei intestinale și un metabolom complex.

Aceste interacțiuni conduc la cheltuieli energetice și la scăderea absorbției calorice, care se pot acumula în timp. Microbii au, de asemenea, mediatori care afectează motilitatea intestinului, care este crucială pentru foame și sațietate.

Mediatorii centrali afectează foamea și sațietatea în creier. De exemplu, modificarea microbiomului poate afecta pofta de alcool. Multe alimente care dau dependență, cum ar fi zahărul sau grăsimile, oferă o dopamină instantanee, ceea ce ne determină să luăm o a doua înghițitură. Rămâne întrebarea dacă o parte din tulburările metabolice sunt legate de axa intestin-creier și cât de mult este modulată de microbiom.

Cercetările viitoare se vor concentra asupra faptului dacă tulburările metabolice sunt legate de axa intestin-encefal și în ce măsură sunt modulate de microbiom.

CItește și: Boala celiacă sau reacția alergică la gluten: cele mai comune simptome și ce complicații poate da

Foto: Freepik

Impactul microbiomului intestinal asupra riscului de obezitate

Relația dintre alimentație și microbiomul intestinal este complexă și în continuă evoluție. Cel mai mult știm despre impactul dietei asupra microbiomului intestinal. O dietă bogată în fibre și prebiotice tradiționale are un microbiom mai divers, prevenind efectele copleșitoare ale anumitor bacterii.

S-a demonstrat că un consum mai mare de fructe, legume și fibre are un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal. Cercetările privind metabolismul energetic și dieta au arătat că un consum mai mare de fibre poate îmbunătăți metabolismul și îi poate face pe oameni să se simtă mai bine.

În general, înțelegerea relației dintre alimentație și microbiomul intestinal este esențială pentru sănătatea generală.

Terapeutica microbiomului

Terapeutica microbiomului este cercetată pentru obezitate, studiile arătând că efectele microbiomului pot duce la obezitate la șoarecii fără germeni. Cu toate acestea, nu există o terapie de sine stătătoare pentru efectuarea FMT de la un donator slab la o persoană cu obezitate.

Trebuie luate în vedere terapii complementare, cum ar fi agoniștii receptorilor de peptide 1. US Food and Drug Administration permite FMT pentru studii clinice legate de sindromul metabolic, boala hepatică steatotică asociată disfuncției metabolice, sindromul intestinului iritabil, boala Crohn, colita ulcerativă și altele. Mai multe date privind FMT și obezitatea sunt așteptate să fie disponibile în curând.

Vezi și: Impactul tratamentului hipertensiunii asupra riscului de demență. De ce controlul tensiunii arteriale poate preveni declinul cognitiv

Cele mai comune concepții greșite despre microbiomul intestinal

Printre concepțiile greșite despre microbiom se numără faptul că oamenii se simt obligați să își testeze microbiomul și încearcă să trateze excesul de bacterii prin probiotice sau antibiotice. Cu toate acestea, aceste teste nu pot fi aplicate și nu oferă orientări clinice.

Principala concepție greșită este că putem face ceva în această privință. Următoarele etape de cercetare implică concentrarea asupra microbiomului în CDI și explorarea studiilor clinice pentru tratament. Colaborând cu cercetătorii care studiază microbiomul persoanelor cu boală hepatică steatotică asociată disfuncției metabolice și obezitate, autorul este nerăbdător să vadă diferențele dintre diferitele fenotipuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel