Mic ghid pentru REVELION 2021. Dr Tudor Ciuhodaru: ce să faci ca să NU ajungi la URGENȚĂ în prima zi

Echipa din care face parte dr Tudor Ciuhodaru vă urează LA MULTI ANI! Foto: Tudor Ciuhodaru
EXCLUSIV
Patologia traumatică și consumul de alcool domină la trecerea dintre ani, spune EXCLUSIV la DC Medical, conf univ dr Tudor Ciuhodaru, care este medic primar medicină de urgență!

Cele mai multe cazuri dintre cele care ajung la Urgență în prima zi după Revelion sunt legate, în ordine, de consumul de alcool, agresiuni și accidente, urmate de excesele alimentare, a explicat conf univ dr Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Nicolae Oblu” din Iași, EXCLUSIV pentru DC Medical. 

Ca să nu ajungem la Urgență de Revelion 2021, există câteva reguli simple pe care le putem respecta spune medicul, și sunt reguli pe care ar fi bine să le știe toată lumea. 

Mini Ghid de Revelion 2021: 

Medicul spune că „până când parlamentarii vor vota legea realizată de mine care prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România”, e bine de știut:

1) Nu beți cu stomacul, beți cu capul! 1 din 10 pacienți ajunși anul trecut la Urgență în noaptea dintre ani a consumat alcool. Excesul de alcool rămâne o constantă a sezonului, valorile alcoolemiei depășind adesea 200, 300 sau chiar 500 mg %. Excesul de alcool nu este benefic, iar comele etilice sau tulburările de ritm cardiac pot fi letale.

2) Nu cedați presiunilor anturajului de a consuma alcool (dacă sunteți cu mașina) sau alegeți altă modalitate de a ajunge acasă (transport public, taxi, un prieten care nu a băut în rolul „șoferului de serviciu”). 13% din patologia de Revelion a fost reprezentată de accidente rutiere.

3) Nu încercați să păcăliți fiola. Metodele de a păcăli fiola (spălatul pe dinți, utilizarea gumei de mestecat, scorțișoara ținută pe cerul gurii, mestecatul de pătrunjel, declararea ingestiei de acid acetic sub formă de oțet (castraveți murați, salată etc) sau a ingestiei de la medicamente sub formă de soluție alcoolică sau a bomboanelor ce conțin alcool, încercarea de a sufla pe lângă fiolă etc) sunt doar simple mituri. Niciuna nu vă scade alcoolemia. 

4) Nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool. În perioada sărbătorilor peste 30% din șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice. Vă reamintesc că alcoolul vă afectează și viteza de reacție, judecata și simțul orientării și vă face mai vulnerabil la accidente.

5) Nu uitați că eliminarea completă alcoolului din organism e un proces de durată - în medie puteți metaboliza doar 5-10 g de alcool / oră, așa că după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin poate scădea cu 10-25 mg/dl/oră. De aceea, pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/00) sunt necesare 6-7 ore (!!!cu condiția stopării consumului de alcool).

6) Nu întrerupeți tratamentele medicale doar pentru a putea mânca sau bea. Recomandăm pacienților cu afecțiuni cronice digestive (ulcere, gastrite, pancreatite, ciroze, colecistopatii), cardiace (hipertensiune, cardiopatii ischemice, insuficiență cardiacă) sau metabolice (diabet, gută) să respecte și în această perioadă regimului igieno-dietetic, iar eventualele abateri terapeutice se vor face doar după consultul medicului de familie.

7) Nu neglijați mișcarea și un regim echilibrat. Recomandăm celor ce vor consuma în exces carne și grăsimi să nu uite și salatele din fructe și legume proaspete pentru a asigura un regim echilibrat precum și plimbările în aer liber pentru a compensa măcar o parte din excesul caloric pe care vor fi nevoiți să-l contrabalanseze în zilele următoare.

8) Și nu în ultimul rând: Nu uitați să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare a dispozitivelor pirotehnice (și normele legale!). 

„Atenție părinți și bunici. Voi știți ce pot păți cei mici de la petarde? Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri până la plăgi, fracturi deschise, amputații traumatice sau leziuni oculare. Cele mai frecvente și grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feței. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanțul traumatic. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spațiile închise și aglomerate sau de către copii sau de cei care au consumat mult alcool. Așa că mai bine nu le folosiți iar dacă nu vă puteți abține nu uitați să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare și normele legale”, a detalia dr Tudor Ciuhodaru. 

El spune că dacă v-ați rănit, nu e cazul să stați și să suportați cu stoicism. 

„Atenție: Vă recomandăm să vă prezentați de urgenţă la spital și să nu temporizaţi rezolvarea oricăror leziuni care fără evaluare corectă și tratament vor duce la apariţia a numeroase complicaţii”, a punctat conf.univ.dr..Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe și membru al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel