Apa cu oțet pentru scăderea febrei, periculoasă. Cum să scazi febra. Radu Țincu: Este acid! Irită pielea, apar multe dermatite

apa cu otet - FOTO: Freepik@EyeEM
EXCLUSIV
Compresele cu apă și oțet folosite pentru scăderea febrei sunt periculoase. Acestea pot irita pielea.

Frecția cu apă și oțet sau cunoscută și sub denumirea de baie cu apă rece și oțet a fost o practică tradițională în trecut, utilizată pentru a reduce febra la copii și adulți. Cu toate acestea, în prezent, această metodă nu este recomandată și este considerată învechită din punct de vedere medical.

De ce nu e bine să aplicăm comprese cu apă și oțet

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce nu este bine să aplicăm comprese cu apă și oțet atunci când avem febră. Metoda este una folosită încă din cele mai vechi timpuri, dar efectele sunt negative.

"Avem foarte multe alte alternative antitermice. Oțetul este acid, acid acetic, și poate fi iritant pentru piele, poate determina la pacienții cu alergii, reacții alergice, în special la copii. Sunt tot felul de dermatite care apar după folosirea acestui remediu.

Recomand mai bine împachetarea cu un prosop cu apă la temperatura camerei, antitermice și ulterior dacă după administrarea de ant termice febra nu cedează, evaluare medicală pentru a vedea care este cauza exactă a febrei", a explicat dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficacitatea baiei cu apă rece și oțet în reducerea febrei. Metodele moderne, cum ar fi administrarea de medicamente antipiretice recomandate de medic, sunt considerate mai eficiente și mai sigure.

Vezi și: Cele 3 semne clare ale infertilității. Medic: E semn de endometrioză și pune probleme de infertilitate

De ce alcoolul nu este sigur pentru a fi aplicat pe piele

Aplicarea alcoolului sanitar (izopropanol) pe piele cu un prosop sau bumbac este una dintre remediile populare pentru tratarea febrei. Nu ar trebui să încercați acest lucru.

Alcoolul sanitar se evapora rapid după ce este aplicat pe piele. De fapt, aici este exact problema: Pe măsură ce se evapora, răcește pielea prea repede, ceea ce poate provoca frisoane și tremurături. Această reacție semnalează organismul că vă este frig, determinându-l să își regleze "termostatul intern" și mai sus.

Punctul principal este că răcirea pielii nu face nimic pentru a reduce temperatura corpului. Deci, în timp ce alcoolul sanitar poate oferi o senzație imediată de răcire, este doar un confort trecător, în cel mai bun caz. Dacă dvs. sau copilul dvs. sunt disconfortabili din cauza febrei, medicii recomandă o baie călduță, fără alcool, pentru a oferi un confort pe termen scurt.

Alcoolul este absorbit ușor prin piele. Este, de asemenea, absorbit prin plămâni atunci când este inhalat. În cele mai grave cazuri, absorbția poate provoca intoxicații cu alcool și duce la comă sau alte complicații medicale grave.

Conform cercetărilor medicale, intoxicația accidentală cu alcool izopropilic este frecventă, iar majoritatea cazurilor apar la copii sub 6 ani.

Vezi și: Obiectul vestimentar care provoacă dureri de spate și reflux gastroesofagian. Are și alte efecte negative

Efectele intoxicației includ:

- Respirație încetinită

- Depresie a sistemului nervos central, când funcțiile vitale dintre creier și măduva spinării încetinesc

- Șoc, potrivit Very Well Health.

Febră - FOTO: Freepik@gnusik13

Cum se tratează febra

Nu toate toate cazurile de febră trebuie tratate. Temperatura corpului crește deoarece sistemul imunitar încearcă să distrugă germenii care vă fac bolnav.

Când trebuie evaluată febra

De cele mai multe ori, febra nu este un motiv de îngrijorare. Unele persoane se îngrijorează de leziuni cerebrale cauzate de febră - acest lucru este un pericol atunci când temperatura depășește 40 grade, ceea ce este rar. O febră justifică în general atenția medicală atunci când atinge:

- 40 grade la un copil de 3 luni sau mai mic (sunați imediat un pediatru)

- 39 grade sau mai mult la un copil de 3 luni până la 3 ani

- 40 grade sau mai mult în mod repetat la un copil mai mare sau adult

Este, de asemenea, o idee bună să căutați ajutor medical dacă o febră durează mai mult de 24 de ore la un copil sub 2 ani sau mai mult de 72 de ore la un copil mai mare sau adult.

Vezi și: "M-a târât până acolo. Tot drumul am implorat-o, urlând, să nu mă ducă". Nadine, drumul spre orfelinat la 6 ani: Nu a fost nevoită. A făcut-o pentru că așa îi era mai simplu

Următoarele simptome necesită îngrijiri medicale imediate:

- Dificultăți de respirație sau presiune în piept

- Durere în piept sau abdomen

- Confuzie sau dezorientare

- Leșin (sau chiar senzația de aproape leșin)

- Durere severă de sinus

- Glande umflate în gât sau maxilar

Vezi și: Testul care depistează boala Alzheimer înainte de apariția primelor simptome. Eficacitate ridicată și metodă non-invazivă

Deși alcoolul poate răci instantaneu pielea, de fapt funcționează prea rapid. Această reacție semnalează organismului că vă este frig, determinându-l să își regleze "termostatul intern" și mai sus.

Pentru a agrava situația, alcoolul este absorbit ușor, atât prin piele, cât și prin plămâni atunci când este inhalat. Iar rezultatul poate fi toxic, putând provoca intoxicații cu alcool, în special la copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel