Metodă nouă, efectele secundare ale medicamentelor contra cancerului reduse

O descoperire recentă în domeniul cercetării proteinelor permite o perfecționare a medicamentelor destinate tratamentului cancerului, reducând efectele secundare. Metoda a fost dezvoltată de doi cercetători de la Departamentul de Chimie al Universității din Copenhaga.

Studierea proteinelor este una dintre cele mai active domenii în cercetarea medicală, deoarece proteinele fac posibilă dezvoltarea de medicamente mult mai eficiente pentru tratamentul diabetului, a cancerului și a altor boli.

Cu toate acestea, în timp ce proteinele au un mare potențial, ele prezintă, de asemenea, mari provocări pentru oamenii de știință. Proteinele au structuri chimice incredibil de complexe care le fac modificarea dificilă. Drept rezultat, cercetătorii au căutat un instrument pentru a le modifica mai precis, fără a crește efectele secundare ale medicamentului.

„Deseori întâmpină refuzul autorităților din domeniul sănătății, deoarece medicamentele pe bază de proteine pot să nu aibă precizie și pot avea efecte secundare. Printre altele, acest lucru se datorează limitărilor grave ale instrumentelor care au fost utilizate până acum" a explicat profesorului Knud J. Jensen de la Departamentul de Chimie al Universității din Copenhaga.

Împreună cu colegul său de cercetare, Sanne Schoffelen, el a dezvoltat o nouă metodă de modificare a proteinelor, care promite mai puține efecte secundare și ar putea fi esențială în promovarea dezvoltării produselor farmaceutice pe bază de proteine. Lucrarea lor a fost publicată în revista „Nature Communications".

Structura proteinelor este ca o complicată bilă din fire

Cercetătorii numesc metoda „His-tag acilare". Printre altele, face posibilă adăugarea unei molecule toxice la proteinele care pot ataca celulele bolnave într-un organism afectat de cancer, fără a le ataca însă și pe cele sănătoase, se arată într-un material distribuit presei de către Universitatea din Copenhaga.

„Proteinele sunt ca o bilă din fire, un fir lung de aminoacizi, care sunt întortochiați. Această metodă ne permite să țintim cu precizie aceste structuri complicate, în loc să facem modificări incerte atunci când nu știm ce să lovim în interiorul bilei de fire. Pe scurt, aceasta va ajuta la producerea de medicamente în cazul cărora putem fi mult mai încrezători în modificările făcute, astfel încât efectele secundare pot fi reduse în viitor la minimum", a arătat Knud J. Jensen.

Proteinele modificate trebuie să țintească la fix

Faptul că „His-tag acilarea" poate viza cu precizie aceste structuri complexe de fire, de asemenea, face posibilă producerea de medicamente cu caracteristici complet noi.

Spre exemplu, cercetaătorii pot atașa acum o moleculă fluorescentă la proteine în așa fel încât un microscop poate fi folosit pentru a urmări drumul proteinei prin celule. Funcția primară a acestor proteine este de a transporta moleculele de luptă contra cancerului în jurul celulelor bolnave, deci este important să fie urmărită cu atenție calea lor în organism pentru a putea produce în condiții de siguranță medicamente care nu au efecte secundare involuntare.

Studiul celor doi cercetători poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel