Aerul proaspăt din casă este mai...
Metapneumovirusul uman, un virus respirator cunoscut de decenii, a atras atenția specialiștilor în urma unei tulpini care a generat îngrijorări în China. Deși virusul afectează în principal copiii, până la vârsta de 5 ani majoritatea acestora fiind expuși, recent au fost semnalate cazuri severe și la adulți aparent sănătoși, fără comorbidități.
Lt. col. dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecțioase și șef de secție la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce trebuie să știm despre metapneumovirus.
"Metapneumovirusul este prezent de mult timp între virusurile respiratorii. Este un virus care e prezent, mai ales la copii. De altfel, se consideră că până în 5 ani majoritatea copiilor trec prin infecții cu mentapneumovirus. Serologiile suntpozitive la peste 60%-70% dintre copii.
E un virus respirator care se transmite pe cale respiratorie, prin tuse, stănut, uneori chiar vorbit, prin microparticule, microaerosoli și care afectează atât căile respiratorii superioare, cât și cele inferioare", a explicat Lt. col. dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecțioase, șef secție Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", în exclusivitate pentru DC Medical.
"Particularitatea este, mai ales pentru această tulpină din China și de asta s-au impacientat anumiți oameni, că a afectat îndeosebi căile respiratorii inferioare. A generat, mai ales pneumonii și dacă de obicei afectează copiii și adulții care au comorbidități sau au imunosupresie, de această dată a afectat destul de substanțial și adulții fără comorbidități, adulții aparent sănătoși.
Aceasta a fost particularitatea din China și probabil din cauza asta a luat așa anvergură și a generat și îngrijorări mai mari decât de obicei.
Alături de rinovirusuri, de adenovirusuri, de RSV cu care se aseamănă cel mai mult, pentru că și RSV este cel care generează preponderent afectarea căilor respirator inferioare, altături de virusurile paragripale și de gripă face parte dintre virusurile cu tropism respirator la care trebuie să adăugăm și coronavirusurile de care vorbim în ultima perioadă", a explicat Lt. col. dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecțioase, șef secție Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", în exclusivitate pentru DC Medical.
Diagnosticarea infecției cu metapneumovirus se realizează prin teste moleculare de tip PCR, care analizează exudatul nazal, sau prin teste imunoenzimatice ce evidențiază anticorpii specifici. Totuși, tratamentul rămâne o provocare.
"Există teste imunoenzimatice care pot să evidențieze anticorpii anti-metapneumovirus uman și care dovedesc că a fost în antecedente o astfel de infecție. Diagnosticele moderne sunt generate de testele moleculare de tip PCR, se ia exudat din nas și se fac astfel de determinări.
În ultimii ani s-au dezvoltat astfel de teste. Bolile virale au devenit o preocupare pentru că sunt tot mai frecvente și se consideră că un copil poate să facă, în medie, 6-8 astfel de viroze anual, ceea ce înseamnă și absență de la program, și îngrijorări din partea părinților. Există și posibilitatea instalării unor riscuri și complicații.
Adulții și ei pot să facă 3-4 episoade virale anual. Lumea medicală a încercat să dezvolte și tehnici de diagnostic și vaccinuri.
Din păcate, nu avem vaccin pentru metapneumovirus. Este în studiu. Cred că în următorii 5-10 ani o să avem și un vaccin anti-metapneumovirus", a explicat Lt. col. dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecțioase, șef secție Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", în exclusivitate pentru DC Medical.
Metapneumovirus - FOTO: Freepik@carloscastillajimenez
Deși metapneumovirusul poate declanșa epidemii, specialiștii exclud posibilitatea unei pandemii similare cu cea cauzată de SARS-CoV-2.
"Ca orice viroză poate să genereze o epidemie. Nu cred că vom ajunge la pandemie. Nu are anvergura virusului SARS-COV2", a explicat Lt. col. dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecțioase, șef secție Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", în exclusivitate pentru DC Medical.
În prezent, nu există un vaccin disponibil împotriva metapneumovirusului, însă cercetările sunt în desfășurare.
"Tratamentul este simptomatic și patogenic. S-a încercat un tratament cu Ribavirină, care e un analog de guanozină, e un component al ARN-ului viral și se încearcă substituția acestui component prin Ribavirină, dar s-a încercat mai mult pentru persoanele imunosupresate și rezultatele nu au fost tocmai încurajatoare.
Este o viroză care nu beneficiază de tratament etiologic, ci de tratament simptomatic și patogenic", a explicat Lt. col. dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecțioase, șef secție Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila", în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aerul proaspăt din casă este mai...
De ce îți amorțesc mâinile și...
Fructele sunt o alegere sănătoasă,...
Medicul Vlad Ciurea a rupt tăcerea...
Metapneumovirusul uman, hMPV, atrage...
Consumul unei pâini mai vechi de două...
Tusea, un simptom aparent obișnuit,...