La vârsta a doua, prevenția...
Cercetătorii trag un semnal de alarmă privind sănătatea femeilor după ce au descoperit metale toxice în tampoane. Într-un studiu recent publicat în jurnalul Environment International, au fost detectate niveluri măsurabile de 16 metale diferite, inclusiv plumb, arsenic și cadmiu, în diverse mărci de tampoane.
Plumbul, o neurotoxină puternică, a fost prezent în fiecare tampon testat, conform cercetătorilor. Experții subliniază că nu există un nivel sigur de expunere la plumb, ceea ce face această descoperire deosebit de îngrijorătoare, având în vedere natura absorbantă a țesutului vaginal.
"În ciuda riscurilor mari pentru sănătatea publică, s-au efectuat foarte puține cercetări privind chimicalele din tampoane. Din câte știm, acesta este primul studiu care măsoară metalele în tampoane. Faptul că am găsit concentrații de metale toxice precum arsenicul și plumbul este îngrijorător", a declarat Jenni Shearston, autor principal al studiului și cercetător postdoctoral la UC Berkeley School of Public Health.
Momentan, impactul acestor metale asupra sănătății femeilor care folosesc tampoane nu este clar. Studiul nu a analizat cât de mult din aceste metale sunt absorbite în corp sau dacă alte chimicale din tampoane reprezintă un risc. Cercetătorii au testat 60 de mostre de la 14 mărci diferite de tampoane, achiziționate din SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Vezi și: Semaglutida, asociată cu o afecțiune oculară gravă. Poate duce la orbire
Pentru a testa metalele, cercetătorii au luat mostre mici din miezul absorbant și acoperirea exterioară a fiecărui tampon, folosind spectrometrie de masă cu plasmă cuplată inductiv (ICP-MS) pentru a detecta chiar și cele mai mici cantități de metale.
Pe lângă plumb, studiul a descoperit arsenic în 95% din mostre și cadmiu în toate mostrele, ambele metale fiind cunoscute pentru toxicitatea lor. De asemenea, au fost găsite concentrații mari de zinc și calciu, ceea ce ridică întrebări despre procesele de fabricație și potențialele impacte asupra sănătății.
Autorii subliniază că detectarea metalelor în tampoane nu garantează că acestea sunt absorbite de corp în timpul utilizării. Totodată, dimensiunea eșantionului a fost relativ mică, cu doar 30 de tampoane individuale testate, astfel că rezultatele pot să nu fie pe deplin reprezentative pentru toate tampoanele disponibile pe piață.
Expunerea pe termen lung la arsenic anorganic, în principal prin apă potabilă și alimente, poate provoca intoxicații cronice, manifestate prin leziuni cutanate și cancer de piele.
Intoxicația acută cu arsenic se manifestă prin simptome imediate, precum vărsături, dureri abdominale și diaree. Acestea sunt urmate de amorțeală, furnicături ale extremităților, crampe musculare și, în cazuri extreme, moartea.
Expunerea îndelungată la arsenic anorganic determină primele semne pe piele, inclusiv schimbări de pigmentație, leziuni cutanate și pete dure pe palme și tălpi (hiperkeratoză), care apar după cel puțin cinci ani de expunere și pot prevesti cancerul de piele, potrivit OMS.
Vezi și: Lapte cu turmeric, combinația care reduce inflamația. Previne și îmbătrânirea prematură
Tampoane - FOTO: Freepik
Expunerea prelungită la arsenic este asociată cu un risc crescut de cancere ale pielii, vezicii urinare și plămânilor. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a confirmat că arsenicul și compușii săi sunt carcinogeni pentru oameni, subliniind pericolul deosebit al arsenicului din apa potabilă.
Ingerarea pe termen lung a arsenicului anorganic poate cauza probleme de dezvoltare, diabet, boli pulmonare și cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic. Arsenicul este, de asemenea, legat de rezultate adverse în sarcină și mortalitate infantilă, afectând sănătatea copiilor.
Expunerea în uter și în copilăria timpurie este corelată cu o mortalitate crescută la adulții tineri, din cauza diverselor tipuri de cancer, boli pulmonare, atacuri de cord și insuficiență renală. Studiile arată că arsenicul afectează negativ dezvoltarea cognitivă, inteligența și memoria.
Vezi și: Cofeina, rol protector asupra creierului. Ar putea preveni apariția bolii Alzheimer
Oamenii se expun la plumb prin surse ocupaționale și de mediu, în principal prin inhalarea particulelor generate de arderea materialelor care conțin plumb, cum ar fi în timpul topirii, reciclării, îndepărtării vopselei cu plumb, a cablurilor din plastic care conțin plumb și prin utilizarea combustibilului de aviație cu plumb.
Nu există un nivel sigur de plumb în sânge; chiar și concentrații foarte mici sunt asociate cu scăderea inteligenței, dificultăți comportamentale și de învățare la copii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape jumătate din cele 2 milioane de vieți pierdute din cauza expunerii la substanțe chimice în 2019 au fost cauzate de expunerea la plumb.
Plumbul este responsabil pentru 21,7 milioane de ani pierduți din cauza dizabilității și morții (DALY-uri) la nivel mondial, incluzând 30% din povara globală a dizabilității intelectuale idiopatice, 4,6% din povara bolilor cardiovasculare și 3% din povara bolilor renale cronice, potrivit CDC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...