Metabolismul poate fi educat. Medic: 9 elemente care îl accelerează

metabolismul.FOTO Pexels @ Rachel Claire
Metabolismul poate fi educat sau reeducat. Acest lucru se poate realiza în câțiva pași foarte simpli.

”Am auzit de foarte multe ori această teorie: Mă îngraș din cauză că am metabolismul leneș”a scris dr. Laura Ene, pe contul său de Instagram.

Potrivit medicului nutriționist, metabolismul este ”oglinda stilului nostru de viață”, motiv pentru care acesta poate fi educat sau chiar reeducat. 

În postarea făcută de specialistul în nutriție și boli metabolice, aceasta a expus câteva dintre trucurile care pot ajuta la punerea ”pe roate” a metabolismului, astfel încât să ne putem bucura și de o prăjitură la care tânjim, dar și de o viață sănătoasă. 

9 elemente care accelerează metabolismul

Pentru o bună funcționare a organismului și un metabolism pe măsură, potrivit medicului Laura Ene sunt necesare 9 elemente, astfel:

”- Minimum 8 ore de somn pe noapte

- Minimum 2 litri de apă pe zi

- Minimum 5000 de pași pe zi

- Fără ciuguleli între mese

- Intermittent fasting de 8-10 ore

- Ultima masă la ora 18.00

- Fructe în prima parte a zilei

- Legume la fiecare masă

- Doar proteină cu legume la cină”, a scris dr. Laura Ene. 

Cum putem păcăli pofta de dulce

Oricât ne ținem de o alimentație sănătoasă, pofta de dulce este prezentă. Aceasta poate fi însă ”păcălită” într-un mod sănătos, dar mai ales care să nu lase frustrări emoționale, ce să ne împingă și mai tare în ciocolată sau vreo prăjitură.

”Încearcă să păcălești pofta de dulce cu o bucățică de ciocolată amăruie, cu un fruct, chiar și cu un fursec. Dar nu lăsa o gustare de poftă să se transforme într-o masă în bună regulă.

Dacă simți nevoia de o recompensă imediată, apelează la activitățile care îți fac plăcere, iar hormonii fericirii își vor face treaba fără să te împovăreze cu calorii nedorite”, a mai scris dr. Ene pe contul său de socializare.

Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul

"Doza zilnică recomandată pentru un bărbat sănătos în ceea ce priveşte alcoolul ar fi de două pahare de vin. Paharul însemnând aproximativ 250 ml sau două pahare de bere de 330 ml fiecare, fie două pahare de tărie de 50 ml fiecare. Alcoolul este un toxic pentru ficat. Mai mult de aceste doze, deja poate să facă multe daune în corp.

O femeie poate consuma o doză de alcool pe zi, din cele menţionate mai sus”, a explicat medicul Laura Ene, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

De altfel, specialistul în nutriție și boli metabolice a atras atenția cu privire la consumul de către copii a băuturilor carbogazoase, cu efecte asupra ficatului asemănător cu cel al alcoolului. 

Dr. Ene a explicat faptul că nu este recomandat ca după o săptămână fără consum de alcool, în weekend să se facă abuz de acesta, prin ”cuplarea” tuturor dozelor permise, acest lucru fiind dăunător sănătății.
”Este de preferat să bei câte un pahar în fiecare zi, decât să le aduni pe toate într-o singură zi. Alcoolul este o toxină, iar în exces poate să atace nu doar ficatul.

Știm că este principalul organ care îl metabolizează, dar aduce și calorii în plus. Fiecare pahar ne costă aproximativ 100 de calorii din bugetul nostru zilnic”, a explicat dr. Laura Ene. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de CAFEA, ciocolată și ronțăieli. Semnul care te trimite la ANALIZE: Nu le ignorați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel