Ce trebuie să știi dacă ai ținut Post. Ligia Pop: Să o luăm cu pași mărunți. Dăm corpului timp

tin post foto:freepik@farknot
EXCLUSIV
Ce este important să știm dacă am ținut Post. ”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare”.

După perioadele de post, revenirea la obiceiurile alimentare necesită o abordare mai atentă și graduală. Ligia Pop, nutriționist și autoare a 8 cărți, ne-a oferit câteva sfaturi valoroase pentru a reveni la o alimentație echilibrată, însă fără a suprasolicita sistemul digestiv.

Postul este asociat cu purificarea corpului, atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Însă, odată ce postul s-a încheiat, este important să revenim treptat la consumul obișnuit de alimente, pentru a evita disconfortul și eventualele probleme digestive.

Vezi și: Cum trebuie să respirăm când avem un atac de panică. Dr. Gilda Popescu: Ameliorează simptomele

”Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm”

Ligia Pop subliniază importanța începerii cu porții mici de mâncare prima zi după post și creșterea graduală a cantității de alimente consumate în zilele următoare. Acest lucru permite sistemului digestiv să se adapteze treptat la reintroducerea alimentelor obișnuite și să evite supraîncărcarea.

Echilibrul în compoziția meselor este, de asemenea, important. După o perioadă de restricție alimentară, poate fi tentant să consumăm cantități mari de alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, nutriționistul ne recomandă să ne concentrăm pe alimente sănătoase și echilibrate, cu un aport adecvat de proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.

”Este important să realizăm că Postul a fost de curățire, de purificare a corpului, din punct de vedere spiritual, dar și fizic. Atunci, să o luăm cu pași mărunți când vine vorba de o masă copioasă.

Sunt atâtea zile. Nu trebuie din prima zi să mâncăm foarte mult, dacă am ținut Post.

Mâncăm puțin în prima zi, în a doua zi mâncăm puțin mai mult decât am mâncat cu o zi înainte, trebuie să echilibrăm în așa fel încât mesele să nu fie prea mult și prea multe pentru sistemul digestiv, care a ținut o pauză de la astfel de alimente. Să îi dăm timp corpului să digere”, ne-a spus Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.

Un alt aspect esențial este să acordăm corpului timp suficient pentru a digera mâncarea. Ligia Pop sugerează să lăsăm un interval mai mare de timp între mese, ideal fiind două, trei sau chiar patru ore. Acest lucru permite sistemului digestiv să funcționeze eficient și să prelucreze alimentele în mod corespunzător.

Desigur, există situații în care este dificil să respectăm aceste recomandări, cum ar fi în timpul unor evenimente sociale sau întâlniri cu familia. Totuși, chiar și atunci, Ligia Pop subliniază importanța de a face tot posibilul pentru a respecta acest program, chiar și cu un interval de o oră sau două între mese.

Vezi și: Care este nivelul optim de umiditate din casă. Dr. Gilda Popescu: Poate să creeze probleme de respirație

”De la o masă până la următoarea să avem un interval mare de timp de digerare, adică cât mai mare. Două, trei, patru ore ar fi ideale. Poate nu se poate, dacă trebuie să ajungem la 10 rude într-o zi, dar cât se poate, o oră-două, între mese, ar fi foarte bine”, ne-a explicat Ligia Pop, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel