Mersul înapoi, bun pentru memorie. Dar pentru demență?

Accidentul vascular cerebral afectează tot mai mulți tineri
Mișcarea în sens invers ar putea ajuta memoria pe termen scurt, arată un studiu de la Harvard.

Oamenii care au mers înapoi, care își închipuiau că se plimbă înapoi și cei care au văzut un film care simula mișcarea înapoi și-au amintit mai bine lucruri din trecut decât cei care au mers înainte sau au stat, demonstrează un studiu, anunță health.harvard.edu.

„Este încă un mister", spune Daniel Schacter, profesor de Psihologie la Universitatea Harvard, autorul studiului publicat în ianuarie, în publicația Cognition.

El crede că oamenii ar putea asocia mersul înapoi cu trecutul și asta ar declanșa, într-un fel, un răspuns de memorie. 

La ce teste au fost supuși

Echipa sa a testat efectul mișcării retroactive asupra memoriei pe 114 persoane. Au pregătit șase experimente de memorie diferite. Le-au arătat un videoclip despre o crimă în etape, o listă de cuvinte sau un grup de imagini. Le-au cerut să meargă înainte, să meargă înapoi, să stea liniștit, să urmărească un film care simula mișcarea înainte sau înapoi sau să-și imagineze că merge înainte sau înapoi. Le-au adresat întrebări legat de ce au văzut.

„În toate cazurile, persoanele care au mers înapoi se gândeau să se deplaseze înapoi sau care au văzut un film care descrie mișcarea inversă, au reușit mai bine să reamintească informațiile pe care le-au fost arătate. (...) În cinci din cele șase experimente, amintirea a fost mai bună atunci când oamenii au mers înapoi decât atunci când au mers înainte", se arată pe health.harvard.edu.

Aplicații practice?

Testul a arătat că subiecții care au mers înapoi au avut mult mai multe șanse de a răspunde corect la mai multe din întrebările adresate, indiferent de vârstă sau de alți factori.

„Ceea ce analiștii încearcă să facă este să obțină informații cât mai exacte cu putință, fără a induce o memorie falsă (...) Ei fac acest lucru prin metaforic plimbarea persoanei prin eveniment înainte și înapoi. Este posibil ca literalmente mersul înapoi să facă ceva similar în creier", apreciază specialistul.

Adaugă că e prea devreme să se discute despre aplicații practice. Însă, a mai prezicat acesta, un studiu viitor va spune de ce mersul înapoi îmbunătățește pe termen scurt memoria, ci și dacă ar putea ajuta oamenii diagnosticați cu demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel