Menopauza nu este o boală, dar poate agrava unele afecțiuni. Iată care

EXCLUSIV
Menopauza nu este ea, în sine, o boală, spune dr Iosif Niculescu. Dar acestă stare prin care trec toate femeile, dacă nu este manageriată corect, poate să agraveze boli care apar la aceeași vârstă la femei. Iată care: 

Menopauza este o stare naturală prin care trec toate femeile. Româncele, în general cam în jurul vârstei de 52 de ani. Ea nu trebuie să fie privită nici ca pe un chin pe care doamnele trebuie să-l suport, ci poate fi manageriată, astfel încât să fie cât mai ușor de suportat. 

„Menopauza nu e o boală, de aici trebuie început. Menopauza face parte din viața unei femei în mod normal, natural, și într-un număr important de cazuri nici nu se manifestă neapărat ca o boală. Dar se manifestă - într-un alt număr destul de important de cazuri - ca o abatere de la starea normală a femeii, într-o perioadă în care, în ziua de astăzi cel puțin, femeile sunt încă foarte active, nu numai în familial sau social, ci și profesional. Există niște date statistice are ne fac să credem că peste  60% din toate femeile care intră la menopauză au o dificultate, o problemă la locul de muncă. Și asta din cauza problemelor apărute în contextul menopauzei”, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, dr Iosif Niculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, care conduce o clinică specializată în menopauză.  

problema și mai mare e menopauza apare de regulă la o vârstă care coincide și cu apariția altor boli periculoase, pe care diminuarea cantității de hormoni sexuali le poate agrava, atrage atenția specialistul.

„Deși țin să subliniez asta încă o dată că menopauza nu este o boală, ea se poate manifesta într-o perioadă de vârstă a femeii când pot să apară alte boli. Toate celelalte tulburări pot să fie profund influențate de faptul că nu mai există hormoni estrogeni sau pentru că există hormoni estrogeni în cantitate mică în corpul femeii, asta pe de-o parte. Începe, de asemenea, într-o perioadă de vârstă în care multe boli încep să aibă o incidență mare, cum ar fi boli oncologice, cum ar fi boli cardiovasculare, multe dintre ele fiind în principiu agravate de faptul că sunt mai puțini hormoni sexuali. Și nu în ultimul rând, poate să se manifeste extrem la o categorie importantă de persoane și să iasă din sfera normalului și a situației fericite în care o femeie are doar două-trei bufeuri pe zi și în rest poate să trăiască normal”, a detalia dr Niculescu. 

Mai mult, dat fiind faptul că lipsa estrogenilor în organismul unei femei poate crea dezechilibre la nivelul mai multor sisteme, menopauza trebuie abordată multidisciplinar, în funcție de starea și de nevoile femeii în cauză.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel