Memoria, afectată de problemele cardiace. Pericolul de care vorbesc cercetătorii

Boli cardiovasculare
Problemele cardiace afectează genele din centrul de memorie al creierului. Cercetătorii explică astfel riscul major de demență la persoanele cardiace.

Cercetătorii de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative (DZNE), Centrul Medical Universitar Göttingen (UMG) și Centrul German pentru Cercetări Cardiovasculare (DZHK) susțin, în baza unui studiu pe șoareci, că problemele cardiace afectează memoria. Astfel, adaugă ei, s-ar explica de ce mulți cardiaci dezvoltă forme de demență.

”Persoanele cu probleme cardiologice și insuficiență cardiacă în special pot prezenta deficite cognitive vizibile și un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Motivele posibile includ afectarea alimentării cu sânge a creierului și disfuncția hipocampului, care este centrul de control al memoriei", a explicat André Fischer lider de grup de cercetare la site-ul DZNE Göttingen și profesor la Departamentul de Psihiatrie și Psihoterapie de la UMG.

Experții susțin că au observat la șoareci că activitatea genică afectată s-a dezvoltat în hipocampus ca urmare a problemelor cardiace. Ei au sesiza la șoarecii cu insuficiență cardiacă căi de stres celular crescute și activitate genică modificată în neuroni.

”Faptul este, totuși, că nu înțelegem încă de ce, ca urmare a insuficienței cardiace, activitatea genelor din hipocampus este perturbată. Care este rolul alimentării cu sânge deficitar a creierului? Inima tulburată eliberează substanțe care afectează intenționăm să investigăm acest lucru la pacienții cu probleme cardiace. La fel ca în studiul nostru actual, care a implicat experți din neuroștiințe și cercetări cardiace, ne propunem să abordăm aceste întrebări într-un mod interdisciplinar”, se mai întrebă cercetătorii, într-un comunicat al DZNE.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel