La vârsta a doua, prevenția...
Boala inflamatorie intestinală descrie tulburările care implică o inflamație de lungă durată a țesuturilor din tractul digestiv. Tipurile de boală inflamatorie intestinală includ colita ulcerativă și boala Crohn și ambele sunt asociate cu modificări ale compoziției microbiotei intestinale și cu inflamația intestinală.
Un studiu recent realizat pe animale a arătat că melatonina, un hormon sintetizat de creier, care reglează ritmul circadian, dar care este produs și în intestine, poate să cauzeze modificări ale compoziției microbiotei intestinale și recuperarea întârziată după boala inflamatorie intestinală.
Deși medicamentele biologice și cele imunosupresoare pot fi eficiente împotriva bolii inflamatorii intestinale, unele persoane nu răspund la aceste tratamente și au nevoie de intervenție chirurgicală. Melatonina, care reglează ciclul somn-veghe, este produsă în intestine, unde poate modula răspunsul imunitar.
Aceste proprietăți ale melatoninei au condus la un interes pentru utilizarea acestui hormon în tratamentul bolii inflamatorii intestinale. Cu toate acestea, studiile care au examinat capacitatea melatoninei de a trata boala inflamatorie intestinală au produs rezultate contradictorii.
Un studiu recent publicat în revista Microorganisms sugerează acum că melatonina a agravat inflamația intestinală într-un model de boală innflamatorie intestinală la șoareci și, în timpul remisiunii, a întârziat recuperarea.
În mod notabil, aceste efecte ale melatoninei asupra inflamației intestinale au fost mediate de modificări ale compoziției microbiotei intestinale, arată Medical News Today.
”Melatonina, în general, este considerată inofensivă. La urma urmei, este un hormon și poate ajuta la reglarea somnului.
Cu toate acestea, studiul nostru arată că oamenii ar trebui să fie atenți la administrarea de suplimente hormonale și că ingerarea melatoninei sub formă de supliment poate avea efecte adverse asupra sănătății”, afirmă dr. Cristina Ribeiro de Barros Cardoso, profesor la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, autorul studiului.
Totodată, mai precizează autorul, trebuie acordată o mai mare atenție atunci când apelăm la medicamente, suplimente hormonale sau hormoni care se găsesc sub formă de suplimente alimentare.
”Cumperi un supliment alimentar dintr-o farmacie și te gândești că nu este un medicament, că nu va modifica nimic în corpul tău, că va face doar bine pentru că, până la urmă, este vândut ca supliment alimentar, dar nu este deloc așa.
Este un hormon, iar reglarea interacțiunii dintre toți hormonii și sistemul imunitar este foarte delicată”, a mai spus dr. Cristina Ribeiro de Barros Cardoso.
”Studiul ne îndeamnă la prudență atunci când administrăm suplimente pe termen lung pentru bolile cronice.
Suplimentele, chiar și cele aparent inofensive, nu sunt în general bine reglementate și pot avea efecte pe care nu le înțelegem încă”, afirmă, dr. Shilpa Ravella, medic gastroenterolog la Columbia University Medica Center din New York.
Melatonina, cunoscută și ca ”hormonul somnului”, se administrează în special pentru tratarea tulburărilor de somn, precum insomnia.
Pe lângă acest beneficiu important pentru starea generală de sănătate, știut fiind cât de mult contează ca populația să aibă un somn bun și odihnitor, melatonina este ajută și în:
- ameliorarea depresiei sezoniere, care apare la schimbarea anotimpurilor, fiind mai vizibilă atunci când se trece de la sezonul cald la cel rece
- stimularea producției hormonilor de creștere, somatotropina, care este vital pentru procesele de creștere și de regenerare celulară
- îmbunătățirea sănătății ochilor, ca urmare a conținutului ridicat de antioxidanți, cu efect în prevenirea deteriorării celulelor oculare
- tratarea bolii de reflux gastric.
Deși este un element benefic pentru sănătate, trebuie ținut cont de efectele pe care le poate da în cazul unei supradozări cu melatonină, indiferent că vorbim de melatonina din surse naturale sau de cea din suplimentele alimentare.
Reacțiile la supradozare includ:
- durere de cap
- stomac deranjat
- diaree
- dureri ale încheieturilor
- anxietate
- iritabilitate.
De asemenea, melatonina poate duce la o creștere bruscă a tensiunii arteriale dacă o persoană ia mai mult decât doza recomandată, potrivit MNT. O doză obișnuită la adulți este de 1-5 mg, în funcție de utilizare, dar dozele pot varia de la 0,5 la 10 mg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...