Melatonina, beneficii și reacții adverse. La ce trebuie să fiți atenți dacă luați hormonul somnului

melatonina benefici si reactii adverse. FOTO: Freepik @user1558154
Melatonina este hormonul somnului și are o multitudine de alte beneficii pentru sănătate. Trebuie însă atenție la administrare, căci sunt și câteva reacții adverse.

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, iar principala sa calitate este de a menține ritmul circadian, adică ”ceasul biologic” al organismului.

Melatonina este numit ”hormonul somnului” pe bună dreptate, fiind administrată pentru a induce somnul în cazul persoanelor care suferă de insomnie.

Un studiu mic, realizat pe un grup de 50 de persoane cu insomnie, a arătat că administrarea de melatonină cu două ore înainte de a merge la clcare a ajutat ca acestea să adoarmă mai repede, mai mult, le oferit și un somn de calitate.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de insomnie. Este plin de vitamine și minerale

Melatonina, beneficii pentru sănătate

Pe lângă principala sa calitate, aceea de a ajuta în remedierea insomniei, melatonina mai are o serie importantă de beneficii.

Ar putea ameliora depresia sezonieră. Datele estimative arată că 1 din 10 oameni suferă de tulburare afectivă sezonieră, numită și depresie sezonieră. Aceasta apare în fiecare an, în urma schimbării anotimpurilor, cu precădere la trecerea de la sezonul cald la cel rece, posibil și pe fondul trecerii la ora de iarnă.

De altfel, specialiștii consideră că depresia sezonieră ar putea fi influențată de reducerea luminii naturale. Pentru că melatonina contribuie la reglarea ritmului circadian, ea este folosită în vederea  reducerii simptomelor depresiei sezoniere.

Poate stimula producția hormonului uman de creștere. Hormonul uman de creștere (HGH sau somatotropina) este vital pentru procesele de creștere și regenerare celulară. Cu cât nivelul HGH este mai ridicat, cu atât forța și masa musculară sunt mai mari.

În urma unor studii s-a descoperit că suplimentele cu melatonină pot crește nivelul de HGH la bărbați.

Îmbunătățește sănătatea ochilor. Melatonina are un conținut ridicat de antioxidanți, motiv pentru care poate ajuta la prevenirea deteriorării celolelor ochilor. Mai mult decât atât, aceasta poate ajuta și la tratarea glaucomului și a degenerescenței maculare legată de vârstă.

Potrivit unui studiu efectuat pe 100 de persoane cu degenerescență maculară legată de vârstă cărora li s-a administrat suplimente de melatonină (3 g) timp de 6-24 de ani, s-a observat că aceasta poate proteja retina, poate întârzia procesul de deteriorare a vederii și poate păstra o claritate vizuală.

Poate ajuta la tratarea refluxului gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune cauzată de refluxul de acid gastric în esofag. Aceasta problemă produce arsuri la stomac, greață și eructații.

Cercetătorii au demonstrat că melatonina blochează secreția de acizi din stomac. În plus, reduce producția de oxid nitric, care este un compus ce relaxează sfincterul esofagian inferior, lucru care facilitează urcarea acidului gastric în esofag.

De aceea, specialiștii susțin ca melatonina poate trata arsurile stomacale și refluxul gastroesofagian, potrivit Healthline.

Ajută în reglarea jet-lag (decalaj de fus orar). Administrarea zilnică a 2 până la 3 mg de melatonină atunci când se călătorește într-un alt fus orar pare să îmbunătățească vigilența și să reducă somnolența diurnă la cei care suferă de decalaj orar. Există, de asemenea, unele dovezi că suplimentele de melatonină pot ajuta la ameliorarea altor simptome ale decalajului orar, inclusiv oboseala, notează EatThis.

Vezi și: Insomnia, de ce apare și cum scapi de ea. Deleanu, despre fenomenul "social jet-lag": Trebuie să dăm un shut-down, o închidere generală

Melatonina, reacții adverse

Administrarea melatoniei trebuie făcută cu atenție, deoarece are și câteva reacții adverse, pe lângă beneficiile sale.

Produce somnolență în timpul zilei. Este necesar ca luați melatonina înainte de ora de culcare, căci administrată în timpul zilei aceasta poate provoca somnolență, de aceea este recomandat să nu conduceți sau să folosiși utilaje timp de 4-5 ore după administrarea suplimentului.

Poate duce la simptome gastrointestinal. Deși este eficient pentru tratarea refluxului gastrointestinal, melatonina a fost raportată ca având efecte secundare precum greața, crampe abdominale, dureri abdominale ușoare, diaree, scăderea poftei de mâncare și/sau constipație.

De multe ori aceste simptome apar în primele zile de la administrarea suplimentului și apoi dispar după câteva.

Poate provoca dureri de cap de tip migrenă. Atunci când este administrată pe cale orală, s-a raportat că melatonina poate provoca dureri de cap sau amețeli asemănătoare migrenelor, în special în primele zile.

Tensiune arterială anormal de scăzută. Deși este o parte mai puțin frecventă, pentru unii, melatonina poate provoca hipotensiune - cunoscută și sub numele de tensiune arterială anormal de scăzută, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Migrena cu aură, simptome și tratament. Afectează una din trei femei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel