Acest tratament învinge cancerul și...
”Lipsa unor centre integrate creează un pic de confuzie, creează foarte mult disconfort psihic”, susține prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, în privința faptului că pacientul este pus pe drumuri, ”să umble din spital în spital, imagistica se face într-un loc, anatomia patologică, în alt loc, chimioterapia se face în alt loc, dacă este nevoie”.
Iar cu această afirmație, a fost atins un punct sensibil, potrivit prof. dr. Olga Simionescu, șefa Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina.
”Cât mi-am dorit, ați atins un punct foarte sensibil, și cât m-am străduit să pot să fac un centru integrat, din păcate nu mi-a reușit până în prezent.
Pacientul este încă purtat de la un medic la alt medic, noi lucrăm în echipă. (...) Cred că ar fi fost bine să avem totuși măcar un centru integrat, la nivel de țară. Cu toate acestea, știm foarte bine că pacientul este mai bine abordat într-un centru universitar față de o zonă care nu este arondată unui centru universitar, dar tot este supus plimbării.
Pe de altă parte, și nouă ne place să lucrăm cu aceleași patologist despre care știm că știe să facă imunohistochimia pe ganglion, cu chirurgul în care avem încredere să primim ganglion și nu țesut adipos. Adică ai nevoie de un medic expert, de pildă, pe limfoscintigrafie. Ecografia cutanată pentru metastazele ganglionare, astăzi, a căpătat un loc mult mai avansat în staging, comparativ cu anii trecuși și s-au dezvoltat experți în ultrasonografie.
Ar fi foarte bine și poate că o să apucăm până la urmă să facem și un centru integrat, dar acum nu avem așa ceva”, a declarat, în exclusivitate, pentru DC Medical, prof. dr. Olga Simionescu.
Rămânând în sfera afecțiunilor maligne ale pielii, cele două cancere de piele, cunoscute de multă vreme, ”unde ne aflăm astăzi, cu tratamentul și pronosticul lor, considerat în general destul de favorabil”, a întrebat realizatorul Academiei de Sănătate.
”Bine spus, carcinomul nici măcar nu este inclus în registrele naționale de cancer ale lumii, pentru că o tumoră malignă provenită din keratinocite, dacă este de tip bazo-celular, aproape niciodată nu omoară, rata sa de metastazare este mică, nu are precursori, în timp ce carcinomul spino-celular este un carcinom cu un comportament biologic un pic intermediar, adică celulele își continuă diferențierea într-un spațiu mic.
Dacă de pildă el se găsește la nivelul semimucoasei buzelor, cum adesea întâlnim la pacienții noștri care fumează, care au stat foarte mult în exterior, în soare, atunci putem să ajutăm operația, excizia, cu radioterapie complementară.
Deci carcinoamele sunt foarte frecvente, dar nu omoară omul, în timp ce melanomul rămâne cu aceeași incidență, chiar și în formele mai severe, în formele nodulare, însă, deși este cel mai puțin frecvent, rata sa de supraviețuire este cea mai sumbră. Melanomul continuă să omoare”, a mai spus prof. dr. Simionescu.
Având în vedere specificul acestui tip de chirurgie, prof. dr. Irinel Popescu a întrebat unde se practică, dar mai ales, în ce măsură aceaste se poate face în cabinetele mai mici.
”Chirurgia dermatologică se poate face într-o sală de mici intervenții, leziuni de mici dimensiuni, de sub 1 cm, cu bisturiul sau cu proceduri cu laser, cu radiofrecvență, în timp ce melanoamele, sarcoamele cutanate, tumorile de mai mari dimensiuni sau localizările dificile sau carcinoamele spino-celulareinvazive de buză se fac adesea în spitale, în săli de operații care au anestezist pentru analgo-sedare și pentru a avea chirurgul un confort operator.
Depinde de întindere. În spitalul Colentina avem doar sală de mici intervenții, deci nu se pot face analgo-sedări, pe acestea le trimitem la colegii de la chirurgie plastică. Probabil că în viitor vom obține și o schimbare de pattern, ne străduim”, a adăugat aceasta.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Trei factori de risc majori duc la...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...