Medicul Octavian Jurma, despre valul 4 al pandemiei: este o certitudine. Va începe în România în următoarele 1-3 săptămâni

Pandemie
Medicul epidemiolog Octavian Jurma spune că valul patru al pandemiei este cert și că va ajunge în România în una, până la trei săptămâni.

Epidemiologul Octavian Jurma spune într-o postare pe Facebook că valul 4-Delta al pandemiei a devenit o certitudine pentru România și că va debuta în următoarele 1-3 săptămâni. El recomandă, în continuare, vaccinarea ca fiind cea mai bună formă de protecție împotriva formei grave a Covid-19.

"Tulpina Delta (B1.617.2 sau indiană) este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptam.
De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă  acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur.

Având în vedere că evoluția situației din România este greu de prezis cu ajutorul datelor curente, e necesar să extrapolăm scenarii pe baza evoluției din alte țări (aflate în val) până la consolidarea unor trenduri autohtone.
Mai jos aveți o comparație între Marea Britanie (țară cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume) și Indonezia (epicentrul actual al pandemiei).

Ambele țări se află la vârful valului 4 cu varianta Delta (indiana) și au un număr apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic dar contextul este diferit. Marea Britanie are în medie 45,000 de cazuri pe zi în contextul unei populații vaccinate în proporție de 65%. Indonezia are în medie 49,000 de cazuri pe zi în contextul unei unei populații vaccinate în proporție de 15%.
Această face că Indonezia să aibă astăzi 1,300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai multe față de Marea Britanie care are în medie 60 de decese pe zi.
Vaccinarea este fără îndoială responsabilă de această diferența pentru că, spre deosebire de valul 3 care a fost produs de tulpina Alpha în Anglia și de tulpină Beta în Indonezia, tulpină Delta este acum dominantă în ambele țări.

Așa cum se observă, vaccinarea nu poate împiedică valul Delta însă îl poate reduce mult atât că număr cât și că gravitate. Când comparăm diferența dintre valul 3 și valul 4 în cele două țări, observăm că în Indonezia valul Delta este de 4 ori mai mare decât valul Beta în vreme ce în Marea Britanie este asemănător dar ceva mai mic decât valul Alpha. 

Având în vedere că populația din România are o rată de vaccinare de 25% (apropiată de cea din Indonezia) dar o rată de infectare de peste 30% (apropiată de cea din Marea Britanie) în valul 2 și 3, ne putem aștepta că severitatea valului 4 în România să se situeze între cele două repere.
Așa cum se vede din grafic, valul Delta-4 debutează relativ violent și ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Același aspect îl va avea și în România dar la noi va fi vizibil doar în spitale pentru că testarea preventivă a fost abandonată.

Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populație vaccinată decât în luna octombrie 2021 și că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului și în val nu ne poate scoate din val. Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România și va debuta odată cu dobândirea dominanței variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni și ne va surprinde nevaccinati.
Nu putem anticipa unde și când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor din cele două țări că în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt că valul Alpha-3 (5 mii de cazuri pe zi) și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20,000 de cazuri pe zi). Să sperăm că vom avea parte de un scenariu fericit cu un vârf între 4 și 6,000 de cazuri pe zi și un procent mic de internări și decese.

Este prea târziu să să ne mai pregătim la nivel național pentru cel mai rău scenariu, însă tu o poți face vaccinându-te. Mai avem doar 2-3 săptămâni să ne vaccinăm pentru a evita că familia noastră să devină victima a noului val de infectări.", a scris epidemiologul Octavian Jurma, luni, pe contul său de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel