Medicul Marius Geantă: e posibil să avem două pandemii suprapuse în România

Medic, coronavirus, COVID. Foto: Pixabay
Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, Marius Geantă, spune că România s-ar confrunta cu două pandemii în același timp.

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, avertizează pe Facebook că ”nu greșim spunând că este posibil să avem două pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 sș, cealaltă, aflată în faza incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie”.

”Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină. Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecția cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvențierea genomului virusului - o metodă nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite și analiză de date. Dar nici simpla existență a acestor elemente nu este suficientă - secvențierea trebuie făcută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate (implementarea public health genomics). De ce este esențială constituirea acestei capacități diagnostice prin secvențierea reflexă a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sănătate publică?

Studiile arată că noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potențialul de a determina o creștere rapidă a numărului de cazuri de infecție și, implicit, a numărului de cazuri grave. Deși noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulți oameni determină în total creșterea exponențiala a cazurilor grave de Covid și, implicit, crește și mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate. De aceea, apariția noii tulpini pune în discuție, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficiența intervențiilor de sănătate publică (lockdown) - ne putem aștepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, explică Marius Geantă, în postarea sa pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel