Această metodă simplă ne ajută să...
Shannon Maya Lamb, o tânără în vârstă de 29 de ani, a fost diagnosticată cu o formă rară și agresivă de cancer în stadiul 4 în timp ce era însărcinată, deși, inițial, medicii i-au spus că are doar o infecție urinară.
Diagnosticată când era însărcinată, Shannon a fost nevoită să treacă prin intervenții chirurgicale și tratament intense, totul în timp ce își purta fiul în pântece.
Totul a început cu simptomele unei răceli. Ajunsă la spital, Shannon a primit antibiotice pentru o presupusă infecție urinară, însă simptomele puternice și durerea intensă au determinat-o să ceară un RMN.
Rezutatul RMN-ului au șocat-o.
Shannon avea o tumoare pe ovarul stâng și a primit diagnosticul de cancer ovarian în stadiul 4, o formă rară și agresivă de cancer.
Cancerul ovarian apare atunci când celulele anormale din ovar încep să crească și să se dividă în mod necontrolat. Și formează în cele din urmă o excrescență (tumoare). Dacă nu sunt depistate la timp, celulele canceroase cresc treptat în țesuturile din jur. Ele se pot răspândi în alte zone ale corpului.
Există diferite tipuri de cancer ovarian. Tipul de cancer ovarian pe care îl aveți depinde de tipul de celulă în care începe.
"Aveam febră mare, dureri de încheieturi și cea mai mare durere de cap din viața mea, dar îmi cădea părul, eram roșie la față și slăbisem peste 12 kilograme. Am început să mă gândesc la moarte și să o accept cumva. Mă pregăteam să-mi plănuiesc propria înmormântare", a spus Shannon.
După prima luptă cu boala, când Shannon a crezut că a învins cancerul și a reușit să rămână însărcinată, a mai primit o lovitură, cea a recidivei. Cancerul s-a extins.
"Nu am auzit niciodată de acest tip de cancer. Nu aveam nici cea mai vagă idee ce este. Am aflat doar că e pe cât de agresiv se poate. A ajuns în toate locurile și a crescut rapid", a spus ea pentru STV News.
Deși era însărcinată, Shannon a suferit o operație pentru extirparea unui părți din plămânul drept, iar la 31 de săptămâni de sarcină a început prima rundă de chimioterapie.
O săptămână mai târziu, a născut de urgență.
La doar patru zile de la nașterea fiuui ei, a început a doua rundă de chimioterapie.
Shannon a trecut prin patru intervenții chirurgicale pentru a elimina celulele canceroase din corpul ei, dar cel care i-a dat putere a fost bebelușul ei.
"Nu-mi pot lăsa fiul în urmă, asta nu e o opțiune. Nu am ajuns până aici ca să renunț", a spus ea.
Simptomele cancerului ovarian pot fi foarte vagi, în special atunci când boala se află în stadii incipiente. Cu toate acestea, semnele și simptomele cancerului ovarian includ:
- senzație de sațietate rapidă
- pierderea apetitului
- durere în burtă (abdomen) sau în partea inferioară a abdomenului care nu dispare
- balonare sau o creștere a dimensiunii abdomenului
- nevoia de a urina mai des
Este posibil să aveți și aceste alte simptome precum:
- oboseală inexplicabilă
- pierdere în greutate inexplicabilă
- modificări ale obiceiurilor intestinale sau simptome ale sindromului colonului iritabil, în special dacă acestea încep după vârsta de 50 de ani
Toate acestea sunt simptome ale altor afecțiuni mai puțin grave, dar dacă le aveți sau dacă aveți orice altceva care nu este normal pentru dumneavoastră, consultați medicul, potrivit Cancer Research UK.
Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) recomandă ca, în cazul în care aveți următoarele simptome de 12 sau mai multe ori pe lună, să mergeți la medic pentru analize suplimentare - mai ales dacă aveți peste 50 de ani:
- burtă umflată (abdomen) sau balonare
- senzație de sațietate rapidă sau pierderea apetitului
- durere în abdomen
- nevoia de a face pipi mai des sau urgent.
Riscul de a dezvolta cancer ovarian crește odată cu vârsta. Puteți avea o șansă mai mare de a face cancer ovarian dacă:
- ați moștenit o genă defectă, cum ar fi genele BRCA sau cele legate de sindromul Lynch
- ați avut cancer mamar sau cancer intestinal
- ați urmat un tratament de radioterapie pentru un cancer anterior
- aveți endometrioză sau diabet
- v-a venit menstruația la o vârstă fragedă sau ați intrat la menopauză târziu (peste 55 de ani) sau nu ați avut un copil - deoarece aceste lucruri pot însemna că ați eliberat mai multe ovule (ați ovulat mai mult), potrivit NHS.
- nu ați folosit niciodată o contracepție hormonală, cum ar fi pilula sau un implant
- luați terapie de substituție hormonală (HRT)
- sunteți supraponderală
- fumați
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...