Medicamentul obținut dintr-o vietate marină, de peste 25 de ori mai eficient decât Remdesivir

Medicamente  FOTO: pixabay.com
Plitidepsina este medicamentul care a condus la reducerea semnificativă a replicării virale, în testele făcute pe șoarecii infectați cu Covid-19. Compusul chimic este obținut dintr-o vietate marină.

Plitidepsina este un compus chimic extras din ascidia Aplidium albicans, o creatură marină exotică găsită în largul coastei Ibiza, Spania. Cercetătorii din Statele Unite și Franța au găsit un medicament care are mai mult potențial de a trata coronavirusul decât remdesivirul.
Potrivit unui studiu publicat în revista Science, medicamentul numit plitidepsină este de 27,5 ori mai puternic decât remdesivirul.
Studiul a fost realizat de oamenii de știință din New York, San Francisco și Paris și a demonstrat eficacitatea in vivo a plitidepsinei la doi șoareci infectați cu SARS-CoV-2. Medicamentul a dus la o reducere semnificativă a replicării virale la șoareci.

Medicamentul, eficacitate preclinică puternică 

Studiul a concluzionat că plitidepsina a avut „o eficacitate preclinică puternică” împotriva SARS-CoV-2.
Plitidepsina, cunoscută sub numele de Aplidin, este deținută de Pharma Mar, o companie farmaceutică spaniolă. Australia a dat undă verde utilizării acestui medicament, deoarece a reușit să trateze mielomul multiplu (cancerul celulelor plasmatice). Cu toate acestea, medicamentul nu este accesibil în majoritatea părților lumii.

„Credem că datele noastre și rezultatele inițiale pozitive din studiul clinic PharmaMar sugerează că plitidepsina ar trebui luată în considerare în studiile clinice extinse pentru tratamentul Covid-19”, a menționat studiul.
De asemenea, a adăugat că dexametazona, care a fost „cel mai bine stabilit și mai eficient steroid pentru tratamentul Covid-19”, a fost, de asemenea, utilizat pentru tratamentul mielomului. Prin urmare, acest lucru demonstrează că plitidepsina are un „profil de siguranță stabilit”, au afirmat cercetătorii.
Cercetatorii au mai remarcat că acest lucru ar trebui să permită clinicienilor să trateze cu ambele medicamente, dacă este justificat.

Remdesivir, rezultate slabe

Anul trecut, remdesivir a creat o agitație în comunitatea cercetătorilor pentru proprietățile sale anti-Covid-19. Cu toate acestea, rezultatele intermediare ale studiului Solidarității al OMS au afirmat că remdesivirul „părea să aibă un efect redus sau deloc asupra pacienților spitalizați cu Covid-19, după cum indică mortalitatea generală, inițierea ventilației și durata șederii în spital”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel