Multitasking-ul poate părea eficient,...
Un studiu recent publicat în JAMA Neurology sugerează că blocantele receptorilor de angiotensină (ARB-uri), în special losartanul, ar putea reduce riscul de epilepsie la pacienții cu hipertensiune arterială și fără istoric de accident vascular cerebral sau boală cardiovasculară.
Cercetarea, care a implicat peste două milioane de pacienți, a identificat o asociere semnificativă între utilizarea ARB-urilor și o incidență mai mică de epilepsie în comparație cu alte clase de medicamente antihemipertensive. Cu toate acestea, autorii subliniază necesitatea unor studii clinice suplimentare pentru a confirma efectele antiepileptogene ale acestor medicamente.
Blocantele receptorilor de angiotensină (ARB-uri), în special losartanul, sunt asociate cu un risc mai mic de epilepsie incidentă la pacienții cu hipertensiune și fără istoric de accident vascular cerebral sau boală cardiovasculară preexistentă, sugerează noi cercetări.
Studiul, care a inclus peste două milioane de pacienți cu diagnostic de hipertensiune primară care au primit fie un ARB, inhibitor de enzimă de conversie a angiotensinei (ACEI), beta-blocant, sau blocant al canalelor de calciu (CCB), a arătat de asemenea o asociere semnificativă între utilizarea ARB-urilor și o rată mai mică de epilepsie incidentă la cei fără istoric preexistent de accident vascular cerebral sau boală cardiovasculară.
"Concluziile acestui studiu de cohortă demonstrează în continuare că ARB-urile, în special losartanul, ar putea fi asociate cu o incidență mai mică de epilepsie comparativ cu ACEI-urile, beta-blocantele și CCB-urile DHP.
Totuși, sunt necesare studii farmacologice suplimentare, inclusiv studii clinice randomizate, pentru a stabili proprietățile antiepileptogene ale medicamentelor antihemipertensive", au scris investigatorii principali Xuerong Wen, PhD, de la Departamentul de Farmacie Practică, Colegiul de Farmacie, University of Rhode Island, Kingston, Rhode Island, și colegii săi, potrivit Medscape.
Vezi și: Prezentarea la serviciile de urgență, risc de mortalitate în cazul pacienților cu ciroză
Epilepsia poate fi cauzată de leziuni cerebrale, inclusiv accident vascular cerebral sau traume microvasculare. Losartanul a fost anterior demonstrat că blochează activarea astrocitelor și menține integritatea barierei hematoencefalice (BBB) în studii la animale și oameni, au notat cercetătorii.
O analiză retrospectivă a unei baze de date administrative de sănătate din Germania a arătat o incidență mai mică de epilepsie la pacienții care iau ARB-uri decât la cei care iau alte antihemipertensive, dar studiul nu a inclus date despre indicațiile medicale inițiale.
Cercetătorii au utilizat o bază de date cu mai mult de 20 de milioane de persoane înscrise în planuri de sănătate comerciale din SUA sau programe Medicare Advantage. Analiza a inclus date demografice ale pacienților, condiții comorbide și utilizarea altor medicamente.
Vezi și: Te uiți la Insula Iubirii? Ce spune asta despre tine. Radu Leca, mesaj acid: Mari probleme...
Tratament pentru hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik@roman-
Cercetătorii au estimat scoruri de propensitate pe baza probabilității de a primi un ARB, ACEI, beta-blocant sau CCB, având în vedere caracteristicile pacienților la începutul studiului.
Au fost efectuate analize de subgrup în funcție de sex și grupe de vârstă, iar analiza a fost repetată pentru pacienții cu și fără diagnostic de accident vascular cerebral și boală cardiovasculară preexistente.
Din baza de date completă, au fost identificați 2.261.964 de pacienți care au început tratamentul cu medicamente antihemipertensive între 2010 și 2017 (vârsta medie, 62 de ani; 49,5% femei). ACEI-urile au fost cea mai comună clasă de antihemipertensive, urmate de beta-blocante, CCB-uri și ARB-uri.
Utilizarea ARB-urilor a fost asociată cu o incidență redusă a epilepsiei în comparație cu utilizarea ACEI-urilor (raportul de risc ajustat [aHR], 0,75; IC 95%, 0,58-0,96), beta-blocantele (aHR, 0,70; IC 95%, 0,54-0,90) sau alte clase de medicamente hipertensive (aHR, 0,72; IC 95%, 0,56-0,95), dar nu și cu CCB-urile.
Când cercetătorii au evaluat asocierea fiecărui ARB individual și incidența epilepsiei, au descoperit că losartanul a fost singurul agent care a demonstrat în mod constant o incidență mai mică a epilepsiei. Nu a existat o asociere semnificativă doză-răspuns în ceea ce privește losartanul în doze mari versus doze mici.
În analiza de subgrup bazată pe vârstă, sex și diagnostic de accident vascular cerebral sau boală cardiovasculară la începutul studiului și subclasele de CCB-uri, nu au fost identificate variații semnificative în asocierea între utilizarea ARB-urilor și epilepsie, cu excepția sexului, când ARB-urile au fost comparate cu ACEI-urile. În special, utilizatorii de sex feminin ai ARB-urilor au prezentat o incidență a epilepsiei cu 34% mai mică comparativ cu utilizatorii de ACEI (aHR, 0,66; IC 95%, 0,47-0,94).
Vezi și: Cum alegi pepenele perfect. 5 trucuri dezvăluite de vânzătorii de pepeni din dubă: E primul semn
Autorii au menționat studii la animale care demonstrează că efectele antiepileptice ale losartanului se datorează suprimării cascadelor de semnalizare a factorului de creștere beta indus de albumină, ceea ce reduce activarea astrocitelor și previne permeabilitatea BBB.
Sistemul renină-angiotensină nu este important doar pentru reglarea tensiunii arteriale, ci este tot mai recunoscut ca "un reglator cheie" al susceptibilității la convulsii. Mai mult, perturbarea BBB poate conduce direct la convulsii chiar și în cazul indivizilor fără epilepsie.
Limitările includ posibile factori de confuzie neținuți cont de studiu. Factorii de risc importanți pentru epilepsie nu au fost disponibili în setul de date, iar studiul a utilizat date din planuri de sănătate private. Prin urmare, constatările nu pot fi generalizate la alte populații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...