Medicamentele pentru hipertensiune cresc riscul de a face psoriazis. STUDIU

Medicamente         Foto: Pixabay
O analiză a studiilor publicate până acum a găsit o legătură între medicamentele anti-hipertensiune și dezvoltarea psoriazisului, o boală inflamatorie cronică a pielii.

În analiza publicată în British Journal of Clinical Pharmacology (link direct studiu), care a cuprins datele din 13 studii, cercetătorii au constatat faptul că medicamentele pentru hipertensiune - mai exact  inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu și diureticele tiazidice (derivați de sulfonamide) - pot crește riscul de psoriazis.

Autorii analizei au identificat mai multe mecanisme prin care medicamentele pentru tensiunea arterială pot afecta riscul unei persoane de a dezvolta afecțiuni ale pielii.

„Descoperirile noastre indică faptul că pacienții care iau medicamente antihipertensive ar trebui monitorizați cu atenție pentru psoriazis”, a spus autorul principal dr. Hye Sun Gwak, de la Ewha Womans University, din Seul.

Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie a pielii care, atunci când este declanșată, poate dăuna calității generale a vieții individului.Rata de prevalență a psoriazisului este de 0,1-11%, mai frecventă în populațiile caucaziene și scandinave și apare mai frecvent la persoanele în vârstă și, de asemenea, în țările cu venituri ridicate.

Factorii genetici și externi pot provoca psoriazis, inclusiv arsuri solare, fumat, traume ușoare (zgârieturi, piercinguri și tatuaje), infecții, stres emoțional, reducerea steroizilor sistemici și medicamentele. 

În paralel, medicamentele antihipertensive sunt prescrise pe scară largă pacienților cu hipertensiune arterială, dar și cu insuficiență cardiacă congestivă, aritmii, accident vascular cerebral, migrene și hemangiom.

Conform Ghidului Societății Europene de Cardiologie, medicamentele pentru tratamentul hipertensiunii pot fi clasificate în următoarele grupe: inhibitori ai enzimei (ECA), blocanți ai receptorilor angiotensinei II (ARB), blocanți β (BB), blocanți ai canalelor de calciu (CCB) și diuretice tiazidice. 

Tratamentul cu aceste medicamente poate fi asociat cu diferite efecte adverse cutanate, cum ar fi generalizate acute pustuloza exantematoasă, eritem inelar, erupție buloasă, reacții fotosensibile eczematoide și erupții psoriasiforme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel