Medicamentele esențiale vs. tratamentele inovative. Adrian Pană: Pot să fac mai mult bine cu un medicament extrem de ieftin într-un stadiu inițial de boală

medicamentele esentiale - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Medicamentele esențiale sunt ieftine, însă, de de cele mai multe ori lipsesc din farmacii. Acestea pot fi mai utile în stadiile inițiale de boală, decât terapiile inovative care se administrează în stadiile avansate.

Medicamentele esențiale sunt ieftine, dar greu de găsit. Potrivit specialiștilor ar trebui să există o viziune mai amplă asupra modului în care se face prevenția, dar și tratamentul. Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a explicat în exclusivitate la DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate" care sunt problemele cu care se confruntă România din acest punct de vedere.

”Din păcate, noi nu am învățat să creștem sustenabilitatea pentru niște medicamente esențiale care să poată să fie oferite pacienților în stadiile inițiale de boală. În schimb, ne preocupă extrem de mult să avem medicamente de ultimă generație care noi considerăm că ne-ar putea vindeca”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC Medical, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate".

”Aș reveni la dezbaterea cu inovativele. Când ai nevoie de ajutor? Medicamentele sunt sub o anumită protecție, 8-9-10-11 ani pentru a-și putea recupera investiția producătorul. Sunt mai scumpe. Patentul înseamnă cercetare, înseamnă că cineva a descoperit noi formule. Îl copiază toată lumea. 

În Sănătate, pentru a lărgi accesul se permite copierea după un anumit interval de timp. Produsele mai vechi pot fi reproduse, prețul e mai mic. Nu ar trebui ca ajutorul public să vină acolo unde o persoană nu își poate permite. 10-20-100 de lei își poate rupe fiecare pentru un propanolol”, a completat urnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.

Vezi și: Românii, bolnavi din cauza comodității. Pană: Nu vor să meargă mai mult de 20 de km de casă, nu vor să piardă mai mult de 30 de minute la examinare

Medicamentele esențiale vs. terapiile inovative, echilibru

”Problema e legată de faptul că Statul, cel puțin abordarea din prezent, ar trebui să asigure relativ echilibrat atât accesul la inovație, cât și menținerea unor medicamente care sunt esențiale și când vorbim de acel 10 lei, problema e că acele medicamente esențiale care uneori costă extrem de puțin nu se găsesc.

Nu sunt în formula în care te duci într-o farmacie cu circuit deschis și îți iei un medicament de hipertensiune. Atunci acele medicamente ar trebui să te asiguri că le ai în piață.

Nu înseamnă că nu trebuie să investești în inovație, dar în condițiile în care pot să fac mai mult bine într-un stadiu inițial de boală cu un medicament mult mai ieftin decât să aștept ca toată populația să ajungă în stadiul 3-4 și apoi să îi dau pentru o perioadă de timp niște molecule extrem de scumpe. Nu știu dacă este cea mai bună abordare”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel