Medicamentele care previn și tratează varicele. Dr. Băilă: Sunt eficiente inclusiv în stadiul precoce al bolii

Medicamente         Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Cunoscutul chirurg cardiovascular Sorin Băilă a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, că există o categorie de medicamente care sunt dovedite științific a fi eficace și eficiente în tratamentul pentru varice, încă din stadiul precoce al bolii. El au și alte efecte benefice în organism asupra unor alte afecțiuni care vin la pachet cu boala varicoasă. 

Pentru a preveni, a stopa și a trata varicele, este necesar să ne schimbăm stilul de viață, a explicat Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București. Trebuie să nu mai fim sedentari, să slăbim dacă suntem obezi.

Trebuie să ne schimbă stilul de viață și să ne luăm medicamentele

„Este foarte important să ne mișcăm foarte mult, este foarte important să ne hidratăm bine, este foarte important, în momentul în care apare boala, să purtăm un ciorap elastic, un elemente de compresie externă deosebit de important, și bineînțeles că este foarte importantă medicația venotropă, medicația care se adresează direct peretelui venos. Ea se adresează direct unui proces patogen demonstrat ca și declanșator și întreținător al întregului proces de boală, și care este strict la nivelul endoteliului, al intimei, printr-o interacțiune leucocite – endoteliu și amorsarea cascadei inflamatorii care are drept consecință distrugerea morfologică a peretelui venos și a aparatului valvular și disfuncționalitatea acestui complex. Și există medicamente venotrope care se adresează strict acestui proces și care au fost demonstrate că au o eficacitate foarte mare”, a spus dr Sorin Băilă. 

Spre deosebire de suplimentele intens promovate la televizor, pentru aceste medicamente există studii științifice care demonstrează eficacitatea, subliniază cunoscutul chirurg. Ele au ca efect tonifierea, întărirea peretelui venos. 

Medicamentele venotrope mai au un avantaj: „sunt mai ieftine și sigur eficace pentru că sunt demonstrate. La un moment dat am urmărit secvențialitatea din momentul în care se înfiripă o idee de medicament până când acest medicament este pus pe piață, trec zeci de ani de zile de studii”, a continuat chirurgul.

Suplimentele alimentare, risc uriaș pentru sănătate

El a atras atenția asupra pericolului ascuns reprezentat de unele suplimente, care conțin în fapt substanțe active din medicamente. Acestea n-ar trebui luate fără acordul medicului. 

„Și mie nu mi se pare atâta de lipsit de onestitate, dar în primul rând este periculos faptul că sunt vândute o serie de medicamente – medicamente sub genericul de suplimente alimentare, și noi înțelegem imediat despre ce este vorba, pentru că îi vedem compoziția chimică și vede că reprezintă un procent, un fragment din medicamentele pe care le știm care, repet, au studii în spate, care se bucură de recomandările din ghidurile de profil”, a avertizat dr Sorin Băilă. 

Medicamentele pentru varice, bune și preventiv

Revenind la medicația venotropă pentru varice, reputatul chirurg a subliniat faptul că aceasta este compatibilă cu tratamentele pentru alte boli cardiovasculare care apar de obicei în același timp cu varicele. Ba chiar are efecte benefice în tratarea acestor boli. 

„Folosim medicație venotropă care e total compatibilă în asociere medicamentoasă, folosim medicație venotropă care la un moment dat poate să aibă și acțiune antitrombotică sau pleotropă, cu mai multe acțiuni la nivelul peretelui vascular, nu zic neapărat venos, deci este foarte utilă și în patologia arterială. Este o medicație care completează medicația cunoscută în bolile cardiovasculare, nicidecum nu vine în contradicție și nu are contraindicație în boala cardiovasculară. 

Dar poate această medicație venotropă să fie prescrisă preventiv?

„Da, medicația orală este deosebit de eficace și eficiente, cu atât mai mult cu cât este administrată în perioadele cele mai timpurii, în perioada precoce de boală. Însă ea are rolul determinat atât în formele mai avansate de boală și, de asemenea, sunt studii care au arătat și rolul lor în momentul în care se administrează periprocedural, înainte și imediat după procedură, indiferent dacă vorbim de slecroterapie, despre ablație laser, radiofrecvență sau despre chirurgie deschisă. Este important pentru că dacă s-au format unele varice, se pot forma și altele. Și aici trebuie să facem clar diferența între recidivă sau formarea unor alte varice, sau curele incomplete. (...) În mod special pentru chirurgul de chirurgie cardiovasculară, dar nu numai, intervențiile, pentru că sunt foarte multe proceduri în boala varicoasă, intervențiile prin care se exclud aceste varice, sau se realizează ablația acestor vene varicoase, nu reprezintă o intervenție cu risc mare anestezio-chirugical, cu atât mai mult cu cât avem un diagnostic corect, suntem foarte stăpâni pe procedurile noastre și aplicăm foarte corect metodele de protocol terapeutic”, a punctat dr Sorin Băilă. 

Cât timp trebuie luată această medicație? „Medicația trebuie luată toată viața, pentru boala cronică este o regulă. Stilul de viață și medicația sunt pentru toată viața”, a răspuns scurt, chirurgul. 

Când este absolut necesar să fie operate varicele, aflați în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel