Prediabetul este un semnal de...
Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) explică, într-o pșostare pe pagina sa de socializare, că „politica prețului ce mai mic pentru medicamente ne-a adus în situația ca din România să dispară din farmacii mii de medicamente în ultimii ani.
„Efectele sunt dramatice și bolnavii cronici o simt pe pielea lor. Inițial a fost o măsură bună, care s-a dovedit în timp că duce la distorsiuni mari în aprovizionarea cu medicamente. Un exemplu foarte bun este actuala criză a Euthyroxului. În urmă cu câțiva ani se comercializau în România mai multe multe forme de levotiroxină, dar acum am rămas doar cu câte un singur produs. Aceași situație se întâmplă și la Plaquenil. Dacă mâine apare o problemă de producție? Ce facem? Rămânem fără Euthyrox? Nu este normal ca toată piața să depindă de doar un singur producător? Până acum firma Merck a adus cantitățile necesare, ba chiar mai mult de la o lună la alta, cu toate că în mod inexplicabil medicamentele nu se găsesc în farmacii”.
Președintele APAA spune că de fapt această politică e doar o manevră populistă.
„Declarațiile populiste de genul "românii plătesc cel mai mic preț din Europa pentru medicamente" sunt o mare minciună. Realitatea este că românii nu găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie și sunt nevoiți să facă tot felul de artificii care îi costă bani și timp. Se duc să cumpere medicamente din Bulgaria sau Ungaria. Își roagă rudele și prietenii să le trimită medicamente din toate țările Europene cu costuri mult mai mari inclusiv costurile cu transportul. Ca să nu mai zic că medicamentele cumparate din alte țări nu sunt compensate în România.
Nu este normal ca un om bolnav să fie nevoit să alerge după medicamente prin toată Europa și să plăteasca prețuri mult mai mari pentru aceste medicamente. Politica prețului cel mai mic la medicamente a fost susținută de mulți ani de toate partidele care au fost la guvernare.
A sosit momentul ca să se facă o evaluare corectă a acestei situații, să se vadă câte medicamente s-au retras și să se găsească o o variantă de preț care să încurajeze producătorii să nu mai retragă medicamente din România. Și nu în ultimul rând să încurajăm producerea a cât mai multor medicamente în România”, a punctat Rozalina Lăpădatu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...