Medicament pentru epilepsie, asociat cu malformații congenitale și autism

medicament pentru epilepsie. FOTO Pexels @ tanya nova
Un medicament pentru epilepsie și tulburări bipolare a fost asociat cu apariția malformațiilor congenitale, dar și a tulburărilor de spectru autist, potrivit unui studiu.

Un medicament administrat în mod obișnuit pentru tratatrea epilepsiei și a tulburărilor bipolare poate provoca malformații congenitale și tulburări de dezvoltare dacă este administrat în perioada sarcinii, notează Science Alert.

Potrivit sursei menționate, multă vreme a fost un mister motivul pentru care acidul valproic, la care se face referirea, are acest efect asupra sarcinii.

Acum, în cadrul unui studiu care a folosit șoareci și țesuturi umane, oamenii de știință au descoperit că medicamentul blochează unele celule embrionare într-o stare de suspendare în care nu pot crește sau diviza în mod corespunzător.

Prin forțarea celulelor stem cheie în această stare, numită senescență, acidul valproic poate perturba dezvoltarea creierului în uter și, prin urmare, poate cauza tulburări cognitive și de dezvoltare în viitor, potrivit studiului, publicat marți, 14 iunie, în revista PLOS Biology.

Astfel, se estimează că între 30 și 40% dintre copiii expuși la acest medicament în uter dezvoltă deficiențe cognitive sau tulburări din spectrul autist, au notat autorii studiului în raportul lor, iar aceste studii de laborator fac aluzie la motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Pubertatea precoce, declanșată de autism. Medic: Trebuie constant evaluați endocrinologic

La un subgrup de copii afectați, expunerea la acid valproic poate provoca, de asemenea, defecte congenitale dincolo de creier, inclusiv malformații cardiace și spina bifida, în cazul în care o parte a coloanei vertebrale nu se formează în mod corespunzător, lăsând astfel măduva spinării expusă.

Cu toate acestea, noul studiu sugerează că aceste defecte fizice din naștere, deși sunt legate și ele de acidul valproic, sunt declanșate de un mecanism diferit de cel al deficiențelor cognitive, a declarat pentru Live Science Bill Keyes, șef de echipă la Institutul de Genetică, Biologie Moleculară și Celulară din Strasbourg, Franța, și autor principal al studiului.

Șoareci și mini-creiere

Atunci când este administrat ca tratament pentru epilepsie sau tulburare bipolară, acidul valproic afectează organismul în mai multe moduri, potrivit bazei de date medicale online StatPearls. De exemplu, medicamentul modifică nivelurile anumitor mesageri chimici din creier și alterează genele care pot fi activate într-o celulă la un moment dat.

Acidul valproic a apărut pe piață în anii 1960 ca medicament anticonvulsivant, dar în anii 1980, a devenit evidentă legătura medicamentului cu malformațiile congenitale, potrivit BBC News.

Cercetări ulterioare pe rozătoare și maimuțe au sugerat că, atunci când este administrat în primele săptămâni de sarcină, medicamentul ar putea perturba primele etape de formare a sistemului nervos.

Această perturbare pare să aibă loc în jurul momentului în care se formează și se închide "tubul neural" - un tub gol de țesut care mai târziu va deveni creierul și măduva spinării. La embrionii umani, acest lucru se întâmplă de obicei între a patra și a șasea săptămână de sarcină, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 

Cum reacționăm la o criză de epilepsie. Medic: Nu trebuie să-l mușcăm de niciun deget, nu trebuie să îl înțepăm

Pentru a înțelege modul în care acidul valproic dă peste cap acest stadiu timpuriu de dezvoltare, Keyes și colegii săi au expus embrioni de șoarece la acest medicament. Tuburile neuronale ale acestor embrioni expuși adesea nu reușeau să se închidă, iar mai târziu în dezvoltare, șoarecilor fetali le-au crescut, de asemenea, capete și creiere neobișnuit de mici. 

Celulele rozătoarelor expuse la acidul valproic purtau enzime care apar doar în celulele aflate în senescență; aceleași enzime nu au apărut în celulele șoarecilor sănătoși, neexpuși. Acești markeri ai senescenței au apărut în mod specific în celulele neuroepiteliale expuse, un tip de celule stem care mai târziu produce celule cerebrale.

Pentru a verifica dacă acidul valproic ar putea declanșa senescența în celulele umane, echipa a efectuat un experiment similar folosind grupuri 3D de celule nervoase umane, cunoscute sub numele de organoizi cerebrali.

Aceste organoide se aseamănă cu creierele umane în miniatură, în sensul că structura și funcția lor este similară cu cea a organului în mărime naturală. Cercetătorii au expus organoidele la acid valproic și au constatat că medicamentul a împins celulele neuroepiteliale ale organoidelor în senescență, la fel ca în cazul embrionilor de șoarece.

Vezi și: Medicament pentru diabet, asociat cu malformații congenitate la băieți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel