Medicament nou pentru artrită reumatoidă crește riscul de infarct și cancer. FDA a dispus o analiză. CONCLUZII

Medicament
Un medicament recent pentru artrita reumatoidă prezintă riscuri mai mari de atac de cord, accident vascular cerebral și cancer decât medicamentele mai vechi, susține un studiu solicitat de FDA.

Un medicament recent pentru artrita reumatoidă ar crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și cancer decât pastilele deja obișnuite pentru aceeași afecțiune. Cercetarea a fost făcută la cererea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA după mai multe sesizări privind siguranța medicamentului – tofacitinib (Xeljanz).

După primirea rezultatelor studiului, publicate pe 26 ianuarie în New England Journal of Medicine, FDA a dispus etichetarea medicamentului, precum și a altor două din aceeași clasă de medicamente, cunoscute sub numele de inhibitori JAK. Medicamentele sunt acum obligate să poarte avertismente cu privire la riscurile crescute. FDA îi sfătuiește pe medici să prescrie inhibitori JAK numai după ce un pacient a încercat și a eșuat cel puțin un inhibitor de TNF - o clasă mai veche de medicamente pentru artrită reumatoidă.

Experții au spus că studiul oferă informații importante, dar pacienții trebuie să discute cu medicul lor despre ce înseamnă pentru ei. Persoanele care iau deja inhibitori JAK pot simți că beneficiile depășesc orice risc, au adăugat ei. Studiul a implicat aproape 4.400 de pacienți cu artrită reumatoidă (AR) în vârstă de 50 de ani și peste care au avut cel puțin un factor de risc pentru boli de inimă sau accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiune arterială sau diabet.

După 4 ani, pacienții care au luat medicamentul cu pricina au avut cu o treime mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral decât cei tratați cu un blocant TNF. Riscul lor de a dezvolta cancer, între timp, a fost cu 48% mai mare: puțin peste 4% dintre pacienții cu tofacitinib au dezvoltat cancer, față de 3% dintre pacienții cu inhibitori de TNF, arată medicinenet.com.

”Pentru pacienții cu RA, a spus Bridges, găsirea unui medicament care să funcționeze poate fi un proces de încercare și eroare - și mulți dintre cei care au un inhibitor JAK ar putea să fi încercat deja un inhibitor de TNF. Deci, dacă medicamentele lor actuale sunt eficiente pentru ei, aceste beneficii trebuie să fie cântărite în raport cu orice riscuri. (...) Și asta necesită o discuție cu medicul tău. (...) Trebuie să ne uităm la individ și la factorii săi personali de risc pentru boli cardiovasculare și cancer”, a afirmat Louis Bridges Jr., medic-șef și președinte de medicină la Spitalul de Chirurgie Specială, din New York City.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel