Medicament neaprobat, dar existent în suplimentele cerebrale. Ce este piracetamul

Suplimente   FOTO: pexels.com
Unele suplimente cerebrale conțin cantități mari dintr-un medicament neaprobat în State și numit piracetam, susține un studiu.

Suplimente, piracetam. Cercetători americani - printre care și Dr. Pieter Cohen, internist general la Cambridge Health Alliance și profesor asociat de Medicină la Harvard Medical School, primul autor al studiului – susțin că piața americană este "inundată" de suplimente care pretind că vor stimula puterea creierului și vor opri demența. O parte din aceste suplimente conțin cantități mari dintr-un medicament numit Piracetam, neaprobat în State, dar eliberat pe rețetă în Europa.

Echipa de cercetare avertizează că aceste medicamente sunt capabile să aibă efecte secundare precum depresia, anxietatea, somnolența, creșterea în greutate, probleme de somn. Ei au descoperit că unele dintre mărcile de suplimente pentru creier conțineau cel puțin 20% mai mult decât ce se declara pe etichetă.

Potrivit news-medical.net, experții consideră că majoritatea medicamentelor trebuie să fie supuse unor studii și documente riguroase înainte de a fi aprobate pentru a fi utilizate de autorități, cum ar fi Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Iar aceste suplimente pentru creier sunt adesea clasificate ca alimente, nu ca medicamente și nu trebuie dovedite în prealabil siguranța lor.

Suplimente, piracetam. Reacția FDA

De acest aspect beneficiază companiile care fac aceste suplimente, subliniază cercetării. Cohen a spus că "FDA a fost clar când a spus că piracetamul nu ar trebui să fie vândut ca supliment alimentar", iar "produsele care conțin piracetam (...) nu sunt recunoscute ca sigure și eficiente pentru utilizare în condițiile prescrise, recomandate sau sugerate în etichetarea lor". În 2004, FDA a interzis utilizarea piracetamului în produsele folosite ca suplimente.

Cercetătorii au găsit în studiul lor 14 mărci de suplimente cerebrale care conțineau Piracetam, în cantități variate. Aceștia susțin că dacă consumatorii ar urma instrucțiunile de pe etichetă, ar fi avut 831 până la 11.283 mg de Piracetam pe zi. Cohen a spus că aceasta este mult peste „cea mai mare cantitate care este prescrisă în mod obișnuit pentru tulburările cognitive" din Europa. Medicul a mai precizat că rinichii consumatorilor nu sunt capabili să metabolizeze doze așa mari de medicament și cum acestea sunt luate de vârstnici care au deja funcții renale în scădere, rezultatele ar fi catastrofale.

Suplimente, piracetam. Când a apărut

Echipa a explicat că Piracetam a fost comercializat pentru prima dată în Europa în 1971 și se pretindea că este primul medicament nootrop care ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive ale creierului fără a provoca sedarea sau stimularea creierului. Riscul de demență și progresul pierderii de memorie sunt printre utilizările medicamentului în Europa. Însă, o revizuire șriințifică din 2001 a arătat că există puține sau deloc cercetări care dovedesc eficacitatea piracetamului în oricare dintre indicațiile de utilizare.

Medicul Pieter Cohen a arătat cu degetul spre FDA: "Nu a confiscat produse care conțin piracetam. Nu a emis un avertisment pentru consumatori". Cercetătorii au cerut reglementări mai stricte privind etichetarea și avertizarea consumatorilor și clinicienilor despre aceste suplimente pentru creier.

Studiul a fost publicat recent în JAMA Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel