Mecanismul prin care lumina albastră dereglează somnul. Ce efect au ochelarii care filtrează lumina albastră

Ochelari, filtru lumina albastra
Lumina albastră emisă de ecranele digitale interferează cu somnul. Dar iată care este mecanismul și ce rol au ochelarii care filtrează lumina albastră:

Lumina are efecte non-vizuale asupra corpului, în afară de faptul că ne ajută să vedem. Potrivit dr. Steven Lockley, neuroștiință la Division of Sleep and Circadian Disorders de la Brigham and Women’s Hospital, afiliat la Harvard, ceasul circadian de 24 de ore din creier reglează ciclurile de somn și veghe, activitatea hormonală, alimentația și digestia și alte procese importante din organism. „Fotoreceptorii speciali din ochi detectează lumina pentru a ne controla ritmurile circadiene”, spune el. Aceste celule conțin un fotopigment non-vizual numit melanopsină, care este cel mai sensibil la lumina de 480 nm la capătul albastru-verde al spectrului luminii vizibile. Alți fotoreceptori vizuali numiți conuri ne permit să vedem lungimi de undă și mai scurte ale luminii albastre-violete la aproximativ 450 nm.

Cum afectează lumina albastră, somnul

În timpul zilei, lumina albastră este de dorit, deoarece ajută la sincronizarea ceasului nostru circadien cu ziua de 24 de ore. Deci, expunerea la un ciclu regulat de lumină și întuneric este vitală pentru a obține și a menține un somn bun.

Stimularea de la anumite lungimi de undă de lumină albastră ne ajută să rămânem în alertă, indiferent dacă aceasta provine de la o sursă naturală precum soarele în timpul zilei sau de la dispozitive electronice care emit lumină albastră.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Cafea și ceai: Ce se întâmplă în corp dacă le combini

Deși stimularea este utilă în timpul zilei, noaptea poate interfera cu somnul. Expunerea la lumină albastră seara – de exemplu, să vezi un serial TV sau pe laptop chiar înainte de culcare – va stimula celulele care conțin melanopsină și va alerta creierul, făcându-l să creadă că este zi. Acest lucru poate îngreuna adormirea și poate afecta calitatea somnului.

Filtrarea luminii albastre, ineficientă în reglarea somnului?

Deși o revizuire sistematică recentă a sugerat că ochelarii care blochează lumina albastră pot ajuta persoanele cu insomnie, Dr. Lockley spune că nu există suficiente detalii despre studii pentru a trage această concluzie. Majoritatea ochelarilor de filtrare a luminii albastre disponibile comercial și a straturilor speciale adăugate lentilelor prescrise nu sunt standardizate. Deci nu aveți de unde să știți ce lungimi de undă sunt blocate și dacă acest lucru afectează doar funcția vizuală sau funcții nonvizuale importante, cum ar fi vigilența și ceasul circadian. De asemenea, momentul, durata și natura expunerii la lumină pe timp de noapte din rezumatul acestor studii nu au fost clare.

Cum eviți dereglarea somnului

Dacă doriți să blocați lumina albastră stimulatoare care ar putea interfera cu somnul, evitați pe cât posibil să folosiți ecranul după amurg, mai ales în două până la trei ore de la culcare. De asemenea, puteți încerca să utilizați un software de calculator care reduce cantitatea de lumină albastră emisă. De asemenea, ar trebui să încercați să abordați alte probleme care vă afectează somnul.

Pentru a ajuta la reducerea oboselii ochilor, o preocupare comună pentru persoanele care folosesc des ecrane, Academia Americană de Oftalmologie recomandă să faceți pauze regulate folosind regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute, priviți departe de ecran la un obiect aflat la aproximativ 20 de metri distanță timp de aproximativ 20 de secunde.

De asemenea, ar trebui să obțineți cât mai multă expunere la lumină naturală între utilizarea ecranului pentru a oferi un stimul circadian puternic și de alertă, mai ales dacă vă petreceți cea mai mare parte a timpului în interior.

Află mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel