Mecanismul de protecție civilă, activat pentru tratamentul pacienților cu variola maimuței. Câte persoane s-au infectat la noi în țară

mecanismul de protectie civila - FOTO: Freepik@stefamerpik
Mecanismul de protecție civilă a fost activat pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

Ministerul Sănătății a luat decizia de a declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței. Astfel, România cere sprijin internațional pentru medicamente necesare tratării pacienților infectați cu variola maimuței. 40 de cazuri au fost confirmate pe teritoriul țării noastre. 

”Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă.

Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane. Precizăm că până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane”, arată Ministerul Sănătății.

Vezi și: Certificat de handicap pentru pacienții cu cancer. Bogdan Tănase: O boală cronică ce trebuie tratată toată viața. E o sursă de venit în plus

Vaccinul pentru variola maimuței, distribuit în România. Cine poate beneficia de imunizare

Vaccinul pentru variola maimuței a ajuns în România, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană. 5060 de doze de vaccin au ajuns în țară. 

Unde va ajunge vaccinul

Dozele de vaccin vor fi redistribuite la spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile, informează un comunicat al Ministerului Sănătății. Dacă este necesar, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

”Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.

Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Îmbrățișările, efect asupra inimii. De câte ori ar trebui să ții în brațe pe cineva

Variola maimuței, semne

"În primele zile, înainte de a apărea erupția, e simptomatologie cu caracter general: febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați. E greu să îți dai seama.

În momentul în care ai deja erupție, ai erupție cu vezicule care seamănă la un moment dat cu varicela de vărsat de vânt. Dar un ochi avizat pune ușor diagnosticul.

Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul", a explicat Adrian Marinescu.

Vezi și: Ce înseamnă tensiune mare și care e valoarea care să te îngrijoreze. Care e PRIMA analiză pe care trebuie să faci: Nu e deloc bine

OMS, avertisment despre vaccinul împotriva variolei maimuţei: NU este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un panaceu pentru sănătatea publică, după ce au fost raportate cazuri de îmbolnăvire post-vaccinală. 

"Ştiam de la început că acest vaccin nu va fi un glonţ de argint şi că nu se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor care sunt plasate asupra sa", a declarat Rosamund Lewis, expertul OMS în variola maimuţei, potrivit Agerpres.

Expertul OMS a precizat că încă nu sunt disponibile studii randomizate controlate cu privire la acest vaccin şi a precizat că au existat raportări care sugerau că vaccinul nu este 100% eficient - fie după expunerea la virus, fie ca măsură preventivă.

Vezi și: Stenoza aortică, boala de care mulți pacienți află la medicina muncii. Semnul OBOSELII la care să ai mare grijă. Niculescu: Din nefericire nu există medicație

Variola maimuței - urgență globală

La finalul lunii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. În Europa, riscul de transmitere este considerat ridicat.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, notează Agerpres, citând EFE.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a discuta despre posibila declarare a urgenţei sanitare, care va obliga reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel