Mătrăguna, planta otrăvitoare din care se fac medicamente. Ce trebuie să știi despre ea

Mătrăguna. Foto: Pixabay
Substanțele din mătrăgună, cunoscută plantă otrăvitoare, sunt folosite la realizarea de medicamente.

Mătrăguna, Atropa belladonna pe numele latinesc, este o plantă otrăvitoare folosită ca medicament din cele mai vechi timpuri. Originară din Europa și zone din Asia, mătrăguna poate crește până la 170 de centimetri și jumătate, are flori purpurii și fructe albastru-închis spre negru. Frunzele și florile sunt atât de otrăvitoare încât consumul unei mici cantități poate fi fatal pentru oameni, copii îndeosebi, și unele animale. Unii se pot irita pe piele când ating frunzele.

Însă, în ciuda toxicității sale, mătrăguna are unele beneficii medicinale. Substanțele chimice atropină și scopolamină, derivate din aceasta, au proprietăți medicinale. Atropina este mai eficientă în relaxarea spasmelor musculare și reglarea ritmului cardiac. Mai poate fi un antidot pentru insecticide și agenți de război chimic. Combinate cu fenobarbital sau alte medicamente, acești derivați chimici ai belladonnei - atropină sau scopolamine - sunt utilizați pentru a trata/ameliora o serie de afecțiuni, inclusiv: sindromul intestinului iritabil, ulcerul gastric, diverticulita, Parkinson, urinarea excesivă pe timp de noapte, potrivit healthline.com și webmd.

Medicamentele din mătrăguna se iau doar la prescripția medicului.

Sunt deja mai bine de două secole de când a început să fie cercetată și să fie izolate două substanțe din ea - atropină şi scopolamină. Efectele celor două în afecţiunile antispastice, pentru ulcere duodenale şi gastrice, pancreatită, gastrită cronică hiperacida, colecistită, astm, colită cronică dureroasă au fost detaliate științific abia în 1867.

Medicamentele din această plantă au efect analgezic şi ameliorează simptomelor ulcerelor stomacale, gastritei cu aciditate ridicată, a spasmelor tractului gastro-intestinal. Rădăcina de mătrăgună ajută în tratamentul bolii Parkinson, iar pulberea din frunze - în tratamentul astmului. Atropin mai are un efect major asupra ritmului cardiac fiind folosită cu succes ca stimulator principal al ritmului cardiac cât şi pentru efectul ei vasodilatator asupra sistemului vascular ce duce automat la scăderea tensiunii - efect major hipotensiv sau antihipertensiv, potrivit realitatea.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel