Maternitatea Giulești despre bebelușii cu stafilococ: doar 3 cazuri au legătură cu spitalul

La Maternitatea Giulești saloanele sunt goale de aproape trei săptămâni
Scandalul bebelușilor infectați cu stafilococul auriu continuă, după ce 19 copii s-au îmbolnăvit, iar 17 dintre ei sunt internați la spitalul Grigore Alexandrescu, toți aceștia provenind de la maternitatea Giulești ( Panait Sârbu). Internările în maternitate au fost sistate începâd de astăzi, iar pe măsură ce secțiile se vor elibera prin externarea pacienților din spital, acestea vor fi închise pentru dezinfecție. Conducerea maternității susține că din cele 12 cazuri despre care li s-a adus la cunoștință de către autorități că ar fi cu stafilococ, doar 3 cazuri e posibil să aibă legătură cu spitalul Giulești și consideră pripită decizia autorităților de-a sista internările.

În maternitatea Giulești se înregistrează cel mai mare număr de paciente dintre toate maternitățile, acum fiind internate 13.000 de persoane din toată țara. Potrivit conducerii spitalului, unitatea medicală înregistrează cel mai mare număr de nașteri din capitală, fiind sufocată de avalanșa de paciente, multe provenind și de la alte maternități care și-au restrâns activitatea.

,,La începtul lunii octombrie  am fost înștiințații de ASSMB prin adresă scrisă că maternitățile Filantropia, Pozilu, Malaxa, Cantacuzino își restrâng activitățile. Luând la cunoștință acest fapt, am fost la manager , tot ce vă spun acum poate fi dovedit și prin acte scrise, și am solicitat o întrunire de urgență a șefilor de secție și a factorilor responsabili, fiindcă ne dădeam seama că în câteva zile  o să fim sufocați, în primul rând secția de terapie intensivă nou născuți”, a declarat dr. Sergiu Tasinschi, epidemiologul maternității, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi.

Conducerea maternității cere reluarea activității cât mai curând

Medicii susțin că încă din luna octombrie au început să-și întărească măsurile de prevenire și control a infecțiilor nozocomiale, anticipând numărul mare de cazuri pe care vor fi obligați să le preia.

,,Precizăm că încă din luna octombrie au fost luate toate măsurile necesare pentru asigurarea siguranței  actului medical în unitatea noastră și prevenirea oricăror riscuri care pot afecta sănătatea tuturor pacienților. Toate măsurile care au fost dispuse de DSP când a venit la noi fuseseră deja luate de maternitate cu mult înainte de control și reprezintă de fapt o practică uzuală a acestei unități sanitare”, a declarat dr. Dinu Albu, de la maternitatea Giulești.

Conducerea spitalului e de părere că autoritățile s-au pripit când au luat decizia de-a opri internările, întrucât nu s-au dat rezultatele finale ale problelor prelevate. Ba mai mult, medicii maternității susțin că potrivit directivei europene 2018/945, o infecție nozocomială poate fi asociată unui spital din care se externează un pacient dacă acesta se reinternează într-un interval de 48 de ore la alt spital.

,,Noi considerăm prematură poate chiar pripită  decizia DSP-ului privind sistarea internărilor în acest spital, având în vedere faptul că deocamdată nu avem rezultatele finale ale probelor prelevate. De aceea solicitim DSP-ului sa analizeze cu celeritate probele astfel încât maternitatea să-și poată relua activitatea cât mai curând”, a spus dr. Albu.

Epidemiologul de la Giulești susține că media temporară de internare la Spitalul Grigore Alexandrescu a fost între 7-21 zile de la externare de la maternitatea Panait Sârbu, prin urmare doar 3 cazuri ar putea avea legătură cu spitalul din Giulești.

,,Din datele pe care le avem noi, DSP-ul ne-a pus la dispoziție doar 5 cazuri de la Spitalul Grigore Alexandrescu, noi avem la cunoștință 12 cazuri din care e posibil ca 3 cazuri să aibă legătura cu spitalul nostru, celelalte cazuri lăsăm autoritățile sa facă investigațiile necesare”, a afirmat dr. Sergiu Tasinschi.

15 angajați ai maternității au fost depistați cu stafilococ

În ultimul an s-a investit în dotarea secției de neonatologie a spitalului suma de  3,2 miloane de lei de către Primăria Municipiului București. De asemenea a fost investită suma de 1,4 milioane de lei pentru reparații curente, reabilitări și modernizări a secției de neonatologie. Teoretic, condiții de lucru mai bune există, ceea ce ar face ca aplicarea măsurilor de igienă, dezinfecție și respectarea protocoalelor privind infecțiile nozocomiale să fie mai ușor de făcut și respectat. Epidemiologul spune că sistematic a recoltat probe din spital, necoformități înregistrându-se la doar un procent de 5%.

,,Având în vedere complexitatea actului medical care se desfășoară în acest spital eu cred că e un procent foarte bun. În medie se recoltează 50 -60 probe de autocontrol pe lună, în luna noiembie noi am recoltat 170 probe, 7 au fost necoforme” a precizat dr. Sergiu Tasinschi.

Conducerea Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie "Panait Sîrbu" reproșează autorităților faptul că s-au grăbit inclusiv cu scoaterea din ,,producție” a personalului medical găsit pozitiv în umra testării de stafilococ.

,,Prin metoda clasică sunt necesare 72 de ore ca să putem afirma dacă pe o suprafață a crescut un germene și ce germene a crescut. Cu toate acestea la nici 24 ore de la recoltarea probelor – și fără să apară rezultatul acestor recoltări s-a decis sistarea internărilor în maternitatea noastră, cu recomandarea testării întregului personal privind portajul de stafilococ auriu, a tuturor pacientelor care se externează privind portajul de stafilococ auriu și anunțarea prin scrisoare medicală  a medicului de familie și scoaterea din actiivtate a persoanelor pozitive la această testare din cadrul personalului”, a afirmat epidemiologul în cadrul conferinței.

DSP confirmă prezența stafilococului auriu într-un salon de lehuze

 Direcția de Sănătate Publică București a recoltat astăzi mai multe probe igienico - sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie "Panait Sîrbu": 40 de probe AMF (aeromicrofloră), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum și 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico - sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.

Primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într- un salon de lehuze.Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare și lizotipare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel