Masa de sărbători, între exces și răsfăț. Medic: Balonarea este o reacție firească

masa de sarbatori. FOTO Pexels@ Askar Abayev
Organismul reacționează la supraalimentație în difeite moduri. De ce este nevoie de moderație.

”Sărbătorile, atunci când vin, trebuie marcate într-un fel, iar românii le marchează prin excese, de obicei. Este o chestie ciudată, pentru că am mai avut și înainte sărbători și știm că ne simțim rău după. Deci în mod normal ar trebui să fim ponderați”, a explicat Alecse Dițoiu, medic specialist gastroenterologie, în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la ProTV. 

Acesta a subliniat că nu s-a pus problema ca oamenii să se abțină de la a mânca produsele tradiționale de la sărbători, ci de a fi ponderați. ”Preparatele din miel sunt foarte greu de tolerat, din multe motive. În primul rând, ele conțin anumite substanțe, care la bolnavii cu gută se depun în articulații și pot să declanșeze crize de gută. Pot favoriza apariția pietrelor la rinichi, sunt grase, iar persoanele care au probleme cu colesterolul, cu colecistul, care are rolul de a digera grăsimile și se contractă în momentul în care se mănâncă gras, iar dacă se contractă prea violent poate să doară. (...)

Ouăle reprezintă un aliment, un nutrient extrem de important și complet, dar cu condiția să mâncăm în cantitate convenabilă, în special gălbenușul”, a mai spus medicul. De asemenea, acesta a subliniat că albușul, care conține albumină și care este util în cazul pacienților cu ciroză hepatică, pacienți ce au lipsă de albumină, care este fabricată de ficatul sănătos. ”Ficatul bolnav nu o fabrică și atunci trebuie adus de undeva albumină”, a explicat medicul.  

Potrivit acestuia, excesul este un lucru care se întâmplă pe perioade scurte de timp, dar cu impact asupra organismului. ”Contează și vârsta, dar contează și cum funcționează tubul digestiv, pentru că de obicei bolile digestive sunt cauzate de alimentație. Sigur, mai sunt și microbi, virusuri”, a mai spus medicul. 

Balonarea, ceva firesc în supraalimentație

Mai mult, medicul a explicat faptul că balonarea este o reacție firească a organismului la o supraalimentație. ”În momentul în care nu îi priește ceva, corpul încearcă să elimine pe undeva, fie prin starea de greață, fie prin diaree, asta din punct de vedere al cantității. Din punctul de vedere al compoziției meniului, contează foarte mult faptul că, în primul rând mâncând foarte gras, că așa se mănâncă de sărbători, plus consumul de alcool, dar și de condimente, în special sarea, poate să apară balonarea, probleme în zona colecistului, probleme gastrice, datorită hiperacidității, greața, diaree. (...)

Plus că, mulți țin post înainte de sărbători, nu mănânci două luni de zile gras,  colecistul stă liniștit, și brusc se trezește că trebuie să digere. Este destul de dificil, pentru că și enzimele acestea se sintetizează progresiv, pe măsură ce mănânci”, a mai precizat medicul. 

Vezi și: Sfaturi pentru masa de Paște: Bilic: Nu mâncați totul la o singură masă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel