Marele paradox de Paști. Ce să NU mai mănânci niciodată. Alin Popescu: Asta blochează pe mulți. Eu nu înțeleg nebunia asta

Marele paradox de Paști - Foto: Freepick @sonjachnyj
EXCLUSIV
Care e marele paradox de Paști, care e primul lucru de care trebuie să ții cont înainte de sărbători și ce să nu mai mănânci niciodată de sărbători.

Sărbătorile la români sunt în general despre excese alimentare și mai puțin despre conotația religioasă, despre bucuria de a fi în familie. 

Ei bine, Alin Popescu, medic primar de medicină sportivă, ne-a vorbit despre excesele alimentare la masa de Paști și despre cum ar trebui să arate o masă de Paști echilibrată.

"Excesele, din punctul meu de vedere, se produc indiferent dacă putem sau nu ieși la iarbă verde. Au fost și ani ploioși, în care nu s-a ieșit la iarbă verde și lucruri au mers, din păcate, în aceeași direcție.

Există un paradox pe care eu nu îl înțeleg după mai bine de două decenii de profesie, și anume nebunia asta să mâncăm mult, să bem mult, o deturnare completă a semnificații oricărei sărbători pascale, Crăciun, orice sărbători ar fi, se transformă într-o minivacanță cu enorm de multe accente culinare și bahice.

Chiar discutam cu un amic, și el medic și deși, măcar în ziua de Paște, teoretic te-ai putea gândi la biserică nimeni nu mai întreabă ce a fost la predică, ci ce-ai mâncat, ce ai băut.

Adică e clar că aspectul ăsta religios este total neglijat și nu interesează aproape pe nimeni ce și cum și ce, vin în cascadă și 1 mai, 1 iunie, Rusaliile, o ținem din vacanță în vacanță.

Într-adevăr, e o mini-vacanță care probabil, pentru mulți, se apropie de durata unei săptămâni. Începe undeva joi, vineri, sâmbătă, duminică, luni, marți, sunt vreo 6 zile legate.

2. Alin Popes... (alin-popescu--despre-masa-de-pasti--excese-alimentare--post--oua-si-carne-de-miel--la-dc-medical-2_65658600.png)Alin Popescu, medic primar de medicina sportivă

Evident, pentru mini-vacanță ar trebui să ne pregătim în primul și în primul rând cu un program coerent. Ce facem, ne respectăm orele de somn, când mai facem și noi un pic de mișcare, cum ne organizăm mesele?", a declarat medicul Alin Popescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Foarte multe ori mulți mă întreabă: niște sfaturi așa scurte, să ne fie bine?"

Atunci când faceți excese în timpul sărbătorilor, nu numai că vă îngrășați, dar vă puteți suprasolicita sistemul digestiv, vă puteți pierde somnul și puteți avea arsuri la stomac.

"Din păcate, totul este de multe ori făcut adhoc și de aici și excesele, pentru că foarte mulți spun, și mie mi se pare așa ciudat... toate alimentele acelea au venit printr-o minune? Nu cineva le-a pus? Nu noi le-am pus?

Adică pregătirea acestei mini-vacanțe clar trebuie începută în supermarket. De unde să nu cumperi aberant și în cantități foarte mari.

Ăsta e primul lucru în pregătire. Niște cumpărături inteligente.

După ce facem cumpărături inteligente, trebuie să ne gândim și la modul la care preparăm lucrurile, pentru că de foarte multe ori mulți mă întreabă: niște sfaturi așa scurte, să ne fie bine?

Și primul meu sfat pe care-l dau de câțiva ani este: nu faci niciun fel de prăjeală! Și asta blochează pe mulți, adică cum niciun fel de prăjeală?

Prăjeală înseamnă: ochiuri îmbibate în ulei, cartofi prăjiți, șnițele, cașcaval pane. Astea-s toate prăjeli", a conchis medicul Alin Popescu.

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci prea mult și prea greu?


Una dintre sarcinile principale ale stomacului este de a secreta acid clorhidric pentru a începe procesul de digestie și de a distruge bacteriile pe măsură ce alimentele trec prin sistemul digestiv. Cu cât mănânci mai mult, cu atât mai mult acid produci. Iar o parte din acesta își face loc în esofag, ceea ce duce la arsuri la stomac.

Mesele mari vă încetinesc digestia, iar alimentele petrec mai mult timp fiind procesate. Acest lucru cauzează senzația de gaze și balonare pe care o aveți adesea după o masă mare.

În timp ce corpul tău cheamă "toată lumea la treabă!" pentru a digera încărcătura de alimente pe care tocmai ai consumat-o, trimite mai mult sânge în tractul gastrointestinal.

Acest lucru înseamnă că mai puțin sânge este disponibil pentru a transporta oxigenul și nutrienții către alte părți ale corpului, ceea ce vă lasă leneș și amețit.

De asemenea, mâncatul în exces face ca glicemia să crească, mai ales dacă consumați mulți carbohidrați sau zahăr.

Când zahărul din sânge crește peste nivelul normal, eliberați cantități excesive de hormon insulină și obțineți un vârf de energie.

Când te trezești dimineața, ești înfometat pentru că pancreasul tău a lucrat peste program pentru a procesa toată acea mâncare și băutură.

De asemenea, s-ar putea să aveți dureri de cap, dificultăți de concentrare, ceață cerebrală sau oboseală.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel