Maratonul Resuscitării în București: 10 ore neîntrerupte de instruire gratuită

Maratonul Resuscitării. Medici, paramedici și voluntari vor prezenta pe 18 mai, în centrul comercial Sun Plaza, manevre de resuscitare timp de 10 ore.

Maratonul Resuscitării. Prima ediție a acestui eveniment în București se va desfășura sâmbătă, 18 mai, în centrul comercial Sun Plaza din Capitală. Maratonul este organizat de Fundația pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spiriiˮ (ISU) București - Ilfov și Sun Plaza.

„Participând la Maratonul Resuscitării veți avea ocazia să învățați despre importanța vitală a acțiunilor dumneavoastră în minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator și până la sosirea echipajelor de urgență. Prin învățarea manevrelor de resuscitare veți putea reuși, ca în situația nefericită în care vă veți confrunta cu o persoană dragă intrată în stop cardiorespirator, să deveniți din spectatori, salvatori. Vă așteptăm pe 18 mai, în centrul comercial Sun Plaza, să învățați cum puteți salva o viață!", declară Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și fondator al Fundației pentru SMURD, potrivit unui comunicat al Fundației pentru SMURD.

Maratonul Resuscitării: cursuri în două limbi

La manifestare vor lua parte peste 50 de medici, paramedici, instructori formatori și voluntari, care vor aduce peste 30 de manechine de resuscitare. Specialiștii vor prezenta manevrele de resuscitare într-un maraton de 10 ore fără întrerupere, exercițiu de instruire desfășurat gratuit în limbile română și în engleză. Se adresează persoanelor de orice vârstă.

Startul se va da la ora 11.00, la parterul centrului comercial. Potrivit unui comunicat, modulul de instruire durează 30 de minute și cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de către publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare.

Modulele de instruire se vor succeda fără încetare între orele 11.00 și 21.00. În cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe mașini de intervenție și echipamente ale ISU București - Ilfov.

Maratonul Resuscitării: inițiativă a studenților din Cluj

Acest maraton a fost lansat în 2015 și a pornit ca o inițiativă a studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite circa 5.000 de persoane.

Potrivit datelor Consiliului European al Resuscitării, se mai arată în comunicat, peste 50% dintre decesele survenite în urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar viețile salvate dacă oamenii ar cunoaște manevrele de resuscitare și dacă, în spațiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare.

Conform sursei citate, demararea manevrelor de resuscitare în primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator crește semnificativ șansele de supraviețuire ale victimei, lipsa acestora în primele 4 - 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute - apariția leziunilor cerebrale este foarte probabilă, iar la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare - se instalează moartea cerebrală.

Anual, în Europa, mor, în medie, peste 350.000 de oameni în urma unui stop cardiorespirator, 80% dintre cazuri se întâmplă la domiciliu.

Mai multe informații pe pagina de Facebook a evenimentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel