Mâncatul restricționat în timp promovează un control mai bun al zahărului din sânge și pierderea de grăsime. Ce spun ultimele studii

Mancatul restrictionat în timp Foto: Freepik @CreativeDesign295
Un studiu recent arată că mâncatul restricționat în timp, combinat cu consiliere nutrițională, poate îmbunătăți controlul glicemiei și reduce masa adipoasă la persoanele cu sindrom metabolic.

Vezi și: Când știi că ai nevoie de un antrenor personal. Ce face un antrenor, de fapt. Cum te poate ajuta să îți atingi obiectivele mai repede

Mâncatul restricționat în timp este o metodă de post care implică consumul de alimente într-un interval de timp specific. Un studiu a constatat că mâncatul restricționat în timp, combinată cu consiliere nutrițională standard, poate îmbunătăți controlul glucozei și pierderea în greutate la adulții cu sindrom metabolic.

Studiul a implicat 108 participanți care și-au urmărit obiceiurile alimentare utilizând aplicația myCircadianClock. Rezultatele au arătat că participanții care au avut intervale în care puteau să mănânce au înregistrat reduceri mai mari ale masei adipoase și îmbunătățiri ale controlului glucozei în comparație cu cei care au urmat doar îndrumarea dietetică standard.

Sindromul metabolic este o colecție de factori de risc asociați cu o probabilitate crescută de a dezvolta diabet de tip 2, boli cardiovasculare și colesterol ridicat. Studiul a evaluat eficacitatea mâncatului restricționat în timp personalizat ca intervenție asupra stilului de viață, în plus față de consilierea nutrițională standard.

Constatările au indicat că mâncatul restricționat în timp, combinat cu consilierea nutrițională standard, a dus la îmbunătățiri modest mai mari în ceea ce privește controlul glucozei și reducerea greutății și a masei de grăsime, comparativ cu consilierea nutrițională standard singură.

Mâncatul restricționat în timp câștigă popularitate ca metodă de gestionare a greutății, cea mai răspândită abordare fiind consumul de alimente în cadrul unei ferestre de 8 până la 12 ore în fiecare zi, în timp ce se ține post în afara acestei perioade.

Cercetările anterioare sugerează că mâncatul restricționat în timp poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea nivelului de colesterol și trigliceride, îmbunătățirea funcției cognitive, efecte anti-îmbătrânire și anti-cancer și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

A fost efectuat un studiu care a implicat participanți pentru a le urmări starea de sănătate pe o perioadă de trei luni. Primul grup a primit un stil de viață sănătos și sfaturi nutriționale, în timp ce al doilea grup a urmat o fereastră personalizată de 8 până la 10 ore pentru a mânca.

Citește și: Terapia de substituție hormonală și efectele sale asupra sănătății cardiovasculare și rezistenței la insulină. Rolul estrogenului în protejarea inimii

Foto: Freepik @EyeEm

Studiul s-a axat pe modificări ale glicemiei înainte de fereastra de mâncat și ale nivelului HbA1c, care sunt utilizate pentru monitorizarea sau diagnosticarea diabetului.

Rezultatele secundare au inclus alți markeri de sănătate cardiometabolică, cum ar fi colesterolul LDL și HDL, trigliceridele, proteina C reactivă și masa de grăsime abdominală. Studiul a fost efectuat la distanță și a utilizat aplicația myCircadianClock pentru a înregistra orele de masă zilnice.

Studiul arată că grupul alimentației restricționate în timp a înregistrat o reducere mai mare a greutății în comparație cu cei care au primit doar sfaturi nutriționale standard, o proporție mai mare a pierderii în greutate provenind din grăsimi.

Acest lucru sugerează că Alimentația restricționată în timp poate reduce riscul de pierdere musculară asociat în mod obișnuit cu pierderea în greutate. Grupul alimentației restricționate în timp a înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri mai mari în ceea ce privește controlul zahărului din sânge și nivelul hemoglobinei A1c. Aceste date sugerează că această metodă este o intervenție eficientă și practică în stilul de viață, cu impact pozitiv asupra controlului glicemic și a sănătății cardiometabolice.

Primul autor Emily N C Manoogian, cercetător postdoctoral la Institutul Salk pentru Studii Biologice, a explicat principalele constatări. Ea a declarat că alimentația restricționată în timp a fost sigur chiar și atunci când a fost combinat cu medicamente comune și a oferit beneficii pentru mai multe aspecte ale acestui sindrom complex, inclusiv HbA1c (zahăr din sânge), colesterol LDL și compoziție corporală (pierderea de grăsime în timp ce menținerea masei slabe).

Aceasta este aceeași cantitate obținută în Programul de prevenire a diabetului, care a condus la o scădere cu 58% a diabetului de tip 2 2,8 ani mai târziu.

Mir B Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al Memorial Care Surgical Weight Loss Center de la Orange Coast Medical Center, neimplicat în studiu, a declarat că cercetarea este în concordanță cu alte studii care au arătat un beneficiu pentru postul intermitent / alimentația restricționată în timp. Acesta a adăugat că mai multe persoane pot utiliza potențial această abordare pentru a ajuta la scăderea în greutate prin post pentru o perioadă de timp, direcționând organismul spre arderea grăsimilor.

Sunt necesare studii suplimentare, de durată mai lungă, mai mulți participanți și studii la distanță pentru a înțelege mai bine impactul TRE asupra sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel