Malnutriția, problemă în creștere la nivel european. OMS, avertisment

malnutritia - FOTO: Freepik@Freedesign24hours
Această afecțiune este una într-o creștere alarmantă la nivel european. OMS a lansat un avertisment legat de starea de sănătate a europenilor. Problema este una gravă cu implicații majore asupra sănătății. 

Vezi și: Leptina, hormonul foamei care protejează creierul. Menține integritatea materiei albe

Congresul ESPEN din Milano a evidențiat o realitate dură: Europa se confruntă cu o criză semnificativă de malnutriție care afectează milioane de oameni. În ciuda gravității sale, această problemă rămâne în mare parte subestimată și necesită eforturi colaborative pentru a fi abordată, așa cum au subliniat liderii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ai Societății Europene de Nutriție Clinică și Metabolism (ESPEN).

Situația din Italia

În Italia, criza malnutriției este deosebit de acută în rândul vârstnicilor. Marco Silano, cercetător senior la Istituto Superiore di Sanità din Roma, a dezvăluit statistici alarmante: din cei 14 milioane de italieni cu vârsta peste 65 de ani, aproximativ 3,8 milioane (28%) trăiesc cu dizabilități, iar 32% suferă de multiple afecțiuni cronice. În timp ce speranța de viață crește, calitatea acesteia scade, mulți vârstnici experimentând probleme de sănătate.

Silano a raportat o prevalență îngrijorătoare a malnutriției, variind de la 3% în rândul celor care trăiesc independent până la 70% în azilele de bătrâni.

Acesta a explicat că malnutriția nu este doar o chestiune de calorii sau proteine insuficiente; include adesea deficiențe nediagnosticată în micronutrienți sau, dimpotrivă, obezitate. Factorii cheie care contribuie la malnutriția în această demografie includ insecuritatea alimentară, singurătatea și provocările economice cu care se confruntă persoanele în vârstă după pensionare.

Vezi și: Timochinona, compusul activ din uleiul de chimen, impact asupra sistemului cardiovascular. Cum să consumi uleiul de chimen

Ministerul Sănătății din Italia începe să implementeze noi linii directoare pentru a aborda malnutriția, deși există o variabilitate semnificativă în asistența oferită între regiuni. Cel mai proeminent program de sprijin este cel de suport nutrițional la domiciliu și parenteral oferit de unitățile locale de sănătate.

În Lombardia, a fost înființată o rețea de nutriție clinică care integrează diferiți profesioniști din domeniul sănătății pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților. Cu toate acestea, accesul la suplimente nutriționale orale rămâne inconsistent în diverse regiuni.

Silano a identificat două domenii critice pentru intervenție: îmbunătățirea diagnosticului malnutriției, care este adesea trecut cu vederea în spitale, și standardizarea îngrijirii la nivel național pentru a asigura că toți vârstnicii primesc sprijin adecvat.

Vezi și: Cinci cauze care duc la apariția cearcănelor. Cum să scapi de aspectul inestetic al feței

Context european

Eric Fontaine, nutriționist la Universitatea Grenoble Alpes, a prezentat date alarmante despre malnutriția pacienților spitalizați în Franța. Un screening cuprinzător efectuat din 2007 a constatat că 30% din pacienții spitalizați — 17.353 din 57.900 — erau malnutriți. Cu aproximativ 11 milioane de spitalizări anual în Franța, aceasta se traduce într-un estimat de 1,9 milioane de persoane afectate de malnutriție, când se ajustează pentru internările repetate.

Fontaine a subliniat urgența de a aborda această problemă cu factorii de decizie. Prin formularea problemei în termeni de numere specifice ale pacienților malnutriți, el crede că urgența poate fi comunicată mai eficient, determinând acțiuni necesare.

Conform datelor OMS, malnutriția afectează 30%-50% din pacienții spitalizați în Europa, cu rate și mai mari în rândul unor grupuri specifice, cum ar fi 40% din pacienții oncologici și 30%-70% din vârstnici.

Noi criterii de diagnostic

Dificultatea de a recunoaște și aborda malnutriția în rândul pacienților necesită dezvoltarea unor noi criterii de diagnostic, așa cum a sugerat Tatjana Hejgaard de la Autoritatea Daneză de Sănătate. Instrumentele de diagnostic actuale, bazate în principal pe indicele de masă corporală (IMC), pot clasifica greșit mulți pacienți malnutriți.

Hejgaard a remarcat că cei mai mulți pacienți spitalizați au un IMC mai mare de 18,5, dar mulți se confruntă totuși cu riscuri nutriționale semnificative. Este esențial un cod de diagnostic mai cuprinzător pentru a identifica și trata corect malnutriția legată de boli, permițând o mai bună monitorizare și urmărire atât la nivel individual, cât și național.

Vezi și: Diferența dintre kefir, sana și iaurt. Care este mai sănătos

Malnutriția - FOTO: Freepik

Apel la acțiune

Kremlin Wickramasinghe, consilier regional pentru OMS pe probleme de nutriție, a subliniat importanța acestei probleme în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite pentru 2030. El a îndemnat profesioniștii din domeniul sănătății să pledeze pentru acțiuni ferme împotriva malnutriției, în special în pregătirea pentru viitoarea întâlnire a ONU din septembrie 2025.

Wickramasinghe a încheiat amintind participanților că fiecare poate juca un rol vital în creșterea conștientizării și mobilizarea eforturilor pentru a combate malnutriția.

"Aceasta este oportunitatea noastră de a solicita acțiuni semnificative la nivel global în domeniul sănătății" a declarat Wickramasinghe, subliniind angajamentul continuu față de această problemă critică de sănătate publică, potrivit Medscape.

Malnutriția, ce este

Corpul tău are nevoie de o varietate de nutrienți, în anumite cantități, pentru a-și menține țesuturile și funcțiile multiple. Malnutriția apare atunci când nutrienții pe care îi primește nu îndeplinesc aceste nevoi. Poți fi malnutrit dintr-o lipsă generală de nutrienți, sau poți avea o abundență a unor tipuri de nutrienți, dar lipsa altora.

Chiar și lipsa unei singure vitamine sau minerale poate avea consecințe grave asupra sănătății tale. Pe de altă parte, excesul de nutrienți poate provoca și el probleme.

Malnutriția poate însemna subnutriție sau supranutriție. De asemenea, poate însemna un dezechilibru al macronutrienților (proteine, carbohidrați, grăsimi) sau micronutrienților (vitamine și minerale), potrivit Cleveland Clinic.

Subnutriția

Subnutriția este ceea ce majoritatea oamenilor se gândesc când aud termenul de malnutriție. Subnutriția reprezintă o deficiență de nutrienți. Poți fi subnutrit dacă nu ai o dietă adecvată sau dacă organismul tău are probleme în a absorbi suficienți nutrienți din alimente. Subnutriția poate provoca o pierdere vizibilă a grăsimii și masei musculare, dar poate fi și invizibilă. Poți fi supraponderal și totuși subnutrit.

Vezi și: Hepatocarcinomul, tratament. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Riscul de recidivă e destul de mare

Subnutriția prin macronutrienți

Cunoscută și sub numele de subnutriție proteino-energetică, aceasta reprezintă o deficiență de macronutrienți: proteine, carbohidrați și grăsimi. Macronutrienții sunt blocurile de construcție principale ale dietei tale, nutrienții pe care organismul tău se bazează pentru a produce energie necesară menținerii sale. Fără aceștia — sau chiar fără unul dintre ei — corpul tău începe rapid să se degradeze, distrugând țesuturi și oprind funcțiile non-esențiale pentru a conserva energia scăzută.

Subnutriția prin micronutrienți

Micronutrienții sunt vitaminele și mineralele. Corpul tău are nevoie de aceștia în cantități mai mici, dar îi necesită pentru toate tipurile de funcții. Multe persoane au deficiențe ușoare în anumite vitamine și minerale din cauza lipsei de varietate în dietă. S-ar putea să nu observi o deficiență ușoară de vitamine, dar pe măsură ce subnutriția prin micronutrienți devine mai severă, aceasta poate începe să aibă efecte grave și durabile.

Supranutriția

Organizația Mondială a Sănătății a adăugat recent supranutriția în definiția malnutriției pentru a recunoaște efectele dăunătoare asupra sănătății care pot fi cauzate de consumul excesiv de nutrienți. Aceasta include efectele supraponderii și obezității, care sunt puternic asociate cu o listă de boli netransmisibile (BNT). De asemenea, include toxicitatea care poate rezulta din supradozarea unor micronutrienți specifici.

Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive

Supranutriția prin macronutrienți

Atunci când organismul tău are un exces de calorii din proteine, carbohidrați și/sau grăsimi, le stochează sub formă de celule adipoase în țesutul adipos. Dar atunci când organismul rămâne fără țesuturi pentru stocare, celulele adipoase trebuie să crească.

Celulele adipoase mărite sunt asociate cu inflamația cronică și cu o serie de tulburări metabolice care urmează. Acestea pot conduce la BNT-uri precum diabetul zaharat, boala arterială coronariană și accidentul vascular cerebral.

Supranutriția prin micronutrienți

Poți suferi de supradozaj de suplimente de vitamine și minerale. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a explica cum se întâmplă acest lucru și cât de mult este prea mult dintr-o anumită vitamină sau mineral. În general, supranutriția prin micronutrienți este rară și nu apare doar din dietă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel