Malformații congenitale: momente decisive în tratarea lor. Prof. dr. Sebastian Ionescu, interviu exclusiv

Copiii sub doi ani nu trebuie lăsați în fața ecranelor
Despre cele mai frecvente malformații congenitale și momentele decisive în diagnostic și tratament vorbește prof. dr. Sebastian Ionescu, șeful clinicii de chirurgie pediatrică de la Spitalul Marie Curie, invitat al profesorului Irinel Popescu, în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, de la DC Medical. 

„Malformațiile congenitale urologice reprezintă cam 50-60% din patologia malformativă a copilului”, estimează prof. dr. Sebastian Ionescu. Urmează apoi malformațiile aparatului digestiv, printre care gastroschezisul, hernia diafragmatică, hernia hiatală, stenozele duodonale, stenozele de intestin subțire, cu diferitele lor forme, apoi malformațiile organelor genitale.

Malformațiile congenitale, monitorizate în timpul sarcinii și după naștere 

Prof. dr. Sebastian Ionescu apreciază faptul că, de cele mai multe ori, „ne bucurăm de colaborarea cu medicii care realizează ecografia de morfologie fetală. Este extrem de important ca după momentul nașterii să ai un istoric al afecțiunii pe care o îngrijești, să ai date obiective culese prin diferite metode în timpul vieții fetale pe care să le poți compara cu aceleași date obiective după naștere. Altfel, ești ciuntit”. 

Specialistul spune că sunt clinici de chirurgie pediatrică, în Franța, de exemplu, care nu mai acceptă pentru tratament copii cu un anumit tip de malformație congenitală dacă nu au un diagnostic înainte de naștere. 

Este foarte important să ai un termen de comparație și este important pentru a putea explica părintelui un prognostic, pentru a ști ce tratament trebuie să realizezi, dacă să-l realizezi la momentul nașterii sau dacă să aștepți”, explică prof. Ionescu.

Dacă o malformație a progresat în timpul sarcinii și se menține și după naștere, șansele de recuperare sunt mai mici, exemplifică specialistul. 

Datele de diagnostic din timpul sarcinii trebuie corelate cu cele de după naștere pentru a putea crea „o strategie terapeutică astfel încât să putem reda societății adulți care să nu aibă handicapuri, care să-și aducă ei contribuția la dezvoltarea societății respective”, subliniază prof. dr. Sebastian Ionescu. 

Urmărește răspunsul complet în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel